Translate

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Κερκύρας Νεκτάριος: αντιταχτείτε στο εκκοσμικευμένο πνεύμα της εποχής.

 Στο ομώνυμο χωριό του Αγίου Προκοπίου στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος. Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Προκόπιος ιδιαίτερα τιμάτε στην Κέρκυρα καθώς υπάρχουν αρκετοί ιεροί ναοί αφιερωμένο στον άγιο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα που ο απόστολος Παύλος προτρέπει τον μαθητή του απόστολο Τιμόθεο επίσκοπο Εφέσου, να προσέχει και να επιμελείται της νεοϊδρυθείσες εκκλησίες, μέχρι ο ίδιος να επανέλθει για να τις στηρίξει πνευματικά. Η προτροπή του είναι : πρώτον, ότι δεν πρέπει το νεαρόν της ηλικίας του να τον αποτρέψει από το χάρισμα της αποστολικότητος και της ιερωσύνης της οποίας έλαβε. Δεύτερον να επιμεληθεί διδακτικά με τον λόγον τον ευαγγελικόν, της εκκλησίες και τρίτον και ο ίδιος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με τον ευαγγελικόν λόγον για να καρποφορήσει ο λόγος του στα μέλη των εκκλησιών, για να γίνει φανερή η κατά Χριστόν προκοπή του.

Ο Άγιος Προκόπιος που εορτάζει η αγίας μας εκκλησία, δέχθηκε την κλίση του Θεού όπως και ο απόστολος Παύλος. Ο ζήλος για τον Θεό έκτοτε γιγάντωσε την ψυχή και την καρδία του και πρόκοψε με το μαρτύριο του. Σήμερα η σύγχρονη κοινωνία αντιτάσσετε στον ευαγγελικόν λόγον, ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με την εποχή στην οποία ζούμε και επειδή οι άνθρωποι απεκόπησαν από τον λόγο και την διδασκαλία του Θεού πιστεύοντας ότι είναι ξεπερασμένος, παρατηρούμε τα κοινωνικά φαινόμενα και τις καταστάσεις καθημερινά να εκρήγνυνται. Η ασέβεια του ενός ανθρώπου προς τον έτερον, η κοινωνική αδιαφορία, η υποκρισία της κοινωνίας, η ηδονιστικές καταστάσεις, η εμποροποίηση του ανθρώπου που είναι η εικόνα του Θεού, η αντιμετώπιση της έννοιας της οικογένειας, συνιστούν τις πολλές κοινωνικές και θεσμικές ανακατατάξεις στην ζωή μας. Ο λόγος του Θεού για τον οποίο ομιλεί ο απόστολος Παύλος στον Τιμόθεο, έχει αξία διαχρονική διότι είναι λόγος αληθινός, είναι λόγος απαθής, είναι λόγος αγάπης και θυσίας. Εκείνος ο οποίος έζησε την ορθοτόμηση του λόγου του Θεού, βγήκε από τα δεσμά της δουλείας, ένιωσε ελεύθερος, ζει την αληθινή δικαιοσύνη και την αληθινή χαρά του Θεού.

Ο Άγιος Προκόπιος που αποδέχθηκε τον λόγο του Θεού είναι το φωτεινό παράδειγμα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η κατά Χριστόν προκοπή μας και η αύξησης η πνευματική στην ζωή μας, δεν έχει να κάνει με τις προσφορές του συστήματος μέσα στο οποίο οδηγηθήκαμε να ζήσουμε, αλλά έχει να κάνει με την ελευθερία με την οποία μας χάρισε ο Θεός. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να λάβουμε όλοι την απόφαση να αντιταχτούμε στο εκκοσμικευμένο πνεύμα της εποχής που δεν παράγει προσωπικότητες, αλλά αριθμούς και ρομποτικούς ανθρώπους, ενώ το πνεύμα του Θεού και ο λόγος του, δημιουργεί αναγεννημένους εν Χριστώ ανθρώπους.













Δεν υπάρχουν σχόλια: