Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
 ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2015

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Ένας από τους μεγαλύτερους πόθους για τον άνθρωπο και τον κόσμο είναι και αυτός της ειρήνης. Δεν ζητούμε μόνο την απαλλαγή από τους πολέμους κάθε μορφής, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την φθορά και τον θάνατο και προκαλούν μεγάλο πόνο. Θέλουμε να ειρηνεύσουμε εντός μας, να πάψουμε να υφιστάμεθα τον πόλεμο των λογισμών, οι οποίοι αναταράζουν την ύπαρξή μας, για να μπορέσουμε να έχουμε ισορροπία μεταξύ του νου και της καρδιάς και να νιώθουμε περισσότερη χαρά στην ζωή μας. Ζητούμε, ταυτόχρονα, να ειρηνεύσουμε στην σχέση μας με τους συνανθρώπους μας, είτε αυτοί είναι οι οικείοι μας, είτε είναι εκείνοι με τους οποίους ερχόμαστε σε συναναστροφή στο περιβάλλον μας, στην εργασία μας, στην καθημερινότητά μας. Τα τελευταία χρόνια στην ζωή μας έχει προστεθεί και η ανάγκη να ειρηνεύσουμε απαλλασσόμενοι από την πίεση την οποία μας ασκούν τα δεσμά των ισχυρών του κόσμου, οι οποίοι, με τις αποφάσεις τους, ρυθμίζουν τις ζωές μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε έναν συνεχή και φαινομενικά μάταιο πόλεμο.
Θέλοντας λοιπόν να βρούμε την ειρήνη, από την μία διαδηλώνουμε τον θυμό μας για την ζωή που δεν είναι όπως την θέλουμε και από την άλλη αναζητούμε να βρούμε βοήθεια στην επιστήμη, στα επιτεύγματα, στους άλλους ανθρώπους. Να βρούμε στηρίγματα, για να νικήσουμε. Σ’ αυτήν όμως την αναζήτηση της ειρήνης συνήθως αγνοούμε τον δρόμο και τον τρόπο τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας υποδεικνύει: «Ιησούς ο ζωής αρχηγός, λύσαι το κατάκριμα ήκει Αδάμ του Πρωτοπλάστου... και κτείνας την έχθραν, υπερέχουσαν πάντα νουν ειρήνην χαρίζεται» (Ε’ Ωδή Ιαμβικού κανόνος Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων). Ο Ιησούς, ο αρχηγός της ζωής, έρχεται για να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την καταδίκη του πρωτοπλάστου Αδάμ. Και αφού θανατώσει την έχθρα ανάμεσα στους ανθρώπους και τον Θεό, χαρίζει την ειρήνη Του, που κανένα ανθρώπινο μυαλό να την νοήσει δεν μπορεί.
Η ειρήνη είναι δώρο του Χριστού. Στο πρόσωπό Του ο άνθρωπος συμφιλιώνεται με τον Θεό, διότι ο Χριστός θανατώνει την δύναμη της αμαρτίας και του κακού, η οποία μας απομακρύνει από την κοινωνία με τον Θεό. Και έτσι ο καθένας, αν αποδεχτεί την αγάπη του Θεού, λαμβάνει ως δωρεά την ειρήνη, η οποία πηγάζει από την εμπιστοσύνη στο θέλημά Του και την πρόνοιά Του για κάθε περίσταση της ζωής μας. Αν πιστεύουμε στον Θεό, τότε η καρδιά μας γίνεται ειρηνική και ο νους μας μαθαίνει να αποκρούει κάθε λογισμό, ο οποίος θεοποιεί το θέλημα, τις επιθυμίες και γεννά αγωνίες για την ικανοποίηση των όποιων αναγκών μας.
Και η ειρήνη μπορεί να επεκταθεί και στον κόσμο μας, ακόμη και αν αυτός δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η ζωή δεν αποκτά νόημα μέσα από την δύναμη και την εξουσία, αλλά μόνο μέσα από την αγάπη την οποία ο Θεός παρέχει πλούσια και από την συντριβή του κακού και της αμαρτίας, που χωρίζουν τον άνθρωπο από τον πλησίον του, καθιστούν τους λαούς ευάλωτους σε πιέσεις και ενσπείρουν ένα κλίμα εκμετάλλευσης, απανθρωπιάς και αδικίας, χωρίς να λύνουν κανένα πρόβλημα. Όμως πρόσκαιρα είναι όλα αυτά. Κάθε ανθρώπινη εξουσία, η οποία στηρίζεται στην αδικία, γρήγορα καταπίπτει.
Όσοι πιστεύουμε στον Κύριό μας Ιησού ως τον αρχηγό της ζωής, ακόμη και αν ο κόσμος βιώνει ποικίλες ταραχές, έχουμε στην καρδιά μας «την ειρήνην την πάντα νουν υπερέχουσαν». Και αυτός είναι ο αγώνας μας στον χρόνο τον οποίο ο Θεός μας παρέχει: «να αποκτούμε την ειρήνη Του και χιλιάδες άλλοι να την αποκτούν κοντά μας» (Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ). Και η ειρήνη είναι τελικά ο ίδιος ο Χριστός. Μέσα από την κοινωνία μαζί Του εκδιώκεται η αμαρτία και συναντούμε τον συνάνθρωπο στην ζωή της Εκκλησίας και με τον τρόπο της Εκκλησίας.
Την παρουσία του Χριστού στις καρδιές μας λοιπόν ας επιδιώξουμε κατά την νέα χρονιά και ας είναι αυτή ευλογημένη για όλους και για όλες! Ο αρχηγός της ζωής, ο Κύριός μας, να δίδει και σε εμάς και στον κόσμο την ειρήνη Του και κάθε καλό!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου