Translate

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Θυρανοίξια στον Ιερό Ναό της Υ.Θ. Οδηγήτριας στην Αλεπού



Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Αλεπού.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας υπογράμμισε ότι το μυστήριο της Ενσαρκώσεως του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, έγινε για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ο Ίδιος ο Θεός δημιούργησε τον σύμπαντα κόσμο. Όσο και εαν οι ορθολογιστές του σύγχρονου κόσμου επιθυμούν με τις διάφορες θεωρίες τους, να ανατρέψουν όλες τις αναφορές της ανθρωπότητος στο Δημιουργό της, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ερμηνεύσουν το υπέρτατο Μυστήριο της αγάπης του Θεού για το πλάσμα Του. Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής χαρακτηρίζει την αγάπη αυτή του Θεού για τον ανθρωπο, ως τεμάχιο του Ιδίου του Θεού, το οποίο βρίσκεται εντός της ανθρώπινης ψυχής και είναι αυτό που ζωοποιεί το σώμα. Ακόμη ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ότι οι αισθήσεις της σαρκός είναι δυσκίνητες και δεν συνεργάζονται με τις πνευματικές και έτσι εμποδίζουν τον άνθρωπο να ακολουθήσει το Θεό.
Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι προτύπωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού απετέλεσε κατά τους χρόνους της σαραντάχρονης πορείας του Ισραήλ προς τη γη της Επαγγελίας, ο χάλκινος όφις, που τοποθετήθηκε επί της ράβδου του Προφήτου Μωϋσέως. Όποιος έστρεφε το βλέμμα του στο σημείο αυτό, γιατρευόταν από τα δηλητηριώδη τσιμπήματα των φιδιών. Έτσι και στη ζωή του βαπτισμένου Χριστιανού ο Τίμιος Σταυρός, ο οποίος ποτίστηκε με το Πανακήρατο Αίμα του Κυρίου μας, γιατρεύει από τις επιθέσεις του μισάνθρωπου διαβόλου. Η εορτή του Τιμίου Σταυρού επαγγέλεται δύο πράγματα, κατά πρώτον την αγάπη του Θεού για εμάς τους ανθρώπους και κατά δεύτερον, επαγγέλεται την κατάργηση της κατάρας του θανάτου. Οι πρωτόπλαστοι παράκουσαν την εντολή του Δημιουργού τους και προσπάθησαν να αυτοτελειωθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τόσο τον πνευματικό, όσο και τον σωματικό. Με τη θυσία του Υιού και Λόγου του Θεού η κατάρα αυτή αίρεται και αποκαθίστανται οι σχέσεις της πεπτωκυϊας ανθρωπότητος με το Δημιουργό της.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας συνεχάρη από καρδιάς τον εφημέριο π. Σπυρίδωνα Τριαντάφυλλο, τον προηγούμενο εφημέριο π. Σπυρίδωνα Τησαρχόντου αλλά και όλους τους ενορίτες του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας Αλεπούς, για το πνευματικό έργο που επιτελούν, αποτελόντας παράδειγμα προς μίμησην για το νησί της Κέρκυρας, διότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μοναδική τους απαντοχή είναι ο Τριαδικός Θεός και η κοινωνία της αγάπης που πραγματώνεται με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.










Δεν υπάρχουν σχόλια: