Translate

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Το πρωί της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του, επί τη συμπληρώσει 185 ετών από τη δολοφονία του (27 Σεπτεμβρίου 1831). Το μνημόσυνο πλαισίωσε το Εκκλησιαστικό Τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καποδίστρια. Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας Νικολούζος, η Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Νικολέττα Πανδή, καθώς και μαθητές σχολείων της πόλης της Κέρκυρας, με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι οι άνθρωποι που αγάπησαν με όλη τους την καρδιά το Χριστό μας, ενόσω ζούσαν δεν πεθαίνουν, αλλά μεταβαίνουν στη πηγή της ζωής, στον Τριαδικό Θεό μας και η μνήμη τους μένει αιώνια ζωντανή. Ένας τέτοιος άνθρωπος υπήρξε και το κλέος της Κερκύρας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος δημιούργησε το νέο Ελληνικό κράτος, έπειτα από το μακραίωνο τουρκικό ζυγό. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν εκείνος ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την παροχή παιδείας τόσο προς τον λαό, όσο και προς τον ιερό κλήρο. Καθιέρωσε να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών στους νεοέλληνες, όχι ως θρησκειολογία, όπως επιχειρείται σήμερα, αλλά δίδοντας την Ορθόδοξη μαρτυρία και πίστη των πατέρων αυτού του Έθνους στον Σωτήρα Χριστό. Επίσης τύπωσε και διένειμε στο λαό την Ιερά Σύνοψη, εντός της οποίας περιέχονται όλες οι Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε ιδαιτέρως από τους μαθητές να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις της πατρίδος μας, μεταλαμπαδεύοντάς τες και εκείνοι με τη σειρά τους στις επερχόμενες γενεές.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος Ιστορικός-Ερευνητής και πρόεδρος της UNESCO Ιονίου, ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “ Η σημασία της μνήμης στη ζωή μας και ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως Φοίνικας της εθνικής μας ιστορίας “.

Τέλος εψάλη από το Μητροπολίτη Κερκύρας Τρισάγιο στον τάφο του Κυβερνήτου.










Δεν υπάρχουν σχόλια: