Translate

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εορτή του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Κερκύρας


Τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Συλλειτούργησαν επίσης Ιερείς από το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Αγίου Αρσενίου Σρέμσκι Κάρλοβτσι της Σερβίας, οι οποίοι και συνοδεύουν τους μαθητές του Λυκείου, στο νησί της Κέρκυρας.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αφού καλωσόρισε τους προσκυνητές, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο Τίμιος Σταυρός στη ζωή μας. Ο Ρωμαίος ηγεμών Πόντιος Πιλάτος διέταξε να τοποθετήσουν επί του Σταυρού του Κυρίου μας, την επιγραφή, όπου ανέφερε Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων. Ο Πιλάτος δεν κατάλαβε ότι μπροστά του είχε το Σωτήρα του σύμπαντος κόσμου και όχι έναν απλό άνθρωπο. Το όνομα Ιησούς μεταφράζεται ως ο Θεός σώζει. Ακόμη ο Ρωμαίος ηγεμόνας θέλησε υποτιμητικά να αναγραφεί η ταπεινή καταγωγή του Σωτήρος Χριστού, η άσημη Ναζαρέτ. Από το σημείο όμως εκείνο και εξής ο τόπος αυτός ευλογήθηκε από το Θεό, αναδεικνύοντας Αγίους. Επιπλέον ο χλευαστικός χαρακτηρισμός κατά του Κυρίου μας, ως βασιλέως των Ιουδαίων, έδιδε το μήνυμα ότι η μόνη αρχή που ηγεμόνευε ήταν πολιτική και εκφραζόταν μόνο από τις Ρωμαϊκές αρχές. Η αντίληψη αυτή κυριαρχεί και στη δική μας εποχή, σήμερα, με το κοσμικό πνεύμα, που προέρχεται από τη δύση και προσπαθεί παντοιοτρόπως να αλλοιώσει το φρόνημα των Ορθοδόξων Χριστιανών, τοποθετώντας στο περιθώριο της ζωής τους τον Τριαδικό Θεό. Η Βασιλεία του Κυρίου μας δεν βρίσκεται στον κόσμο αυτόν, όπως ο Ίδιος μας βεβαιώνει.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν το Χριστό σηκώνοντας το δικό τους σταυρό. Η οδός είναι στενή και τεθλιμμένη, έχοντας όμως ως οδηγό τον Αρχηγό της Πίστεώς μας και νικητή του θανάτου, η πορεία αυτή οδηγεί στη λύτρωση και στην κοινωνία μετά του Θεού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε τους προσκυνητές από τη Σερβία, δίδοντάς τους ευλογίες και ευχήθηκε ο Προστάτης της νήσου Αγίος Θαυματουργός Σπυρίδων, να φωτίζει τα διαβήματα της ζωής τους.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: