Translate

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΖΩΗΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ



Τελέστηκε στην Κέρκυρα το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου 2016 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Υ.Θ. Κυράς Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος εξήρε το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, στα παρθενικά σπλάχνα της οποίας έγινε άνθρωπος ο Υιός και Λόγος του Θεού. Η μητέρα της Παναγίας, η Αγία Άννα καθίσταται έγκυος σε βαθύ γήρας, διότι ήτο στείρα. Ευδοκεί ο Θεός και η στειρότητα αυτή με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος αίρεται. Η έννοια της στειρότητας έχει πνευματικές προεκτάσεις. Μεταφράζεται ως η “κατάντια “ του ανθρώπου εκείνου που ζει αποκομμένος από την πηγή της ζωής, το Χριστό μας. Αποτελεί δυστυχώς ίδιον και της δικής μας της εποχής, η πνευματική στειρότητα και η αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από το Θεό, η οποία μεταφράζεται σε απόγνωση, σε αδυναμία να σηκώσει ο άνθρωπος τους όποιους σταυρούς, και σε παραίτηση τελικά από την ίδια τη ζωή.
Με αφορμή τον θόρυβο γύρω από την πράξη του γνωστού δημοσιογράφου που αυτοκτόνησε μη αντέχοντας την δοκιμασία της ασθένειας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνονται πρότυπα τέτοιες συμπεριφορές, που μαρτυρούν απελπισία. Αντίθετα, η πνευματική καρπογονία, όπως επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, δίνει ελπίδα, δύναμη και απόφαση αγώνα μέχρι το τέλος της ζωής, ιδίως όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, όπως έκανε η Υπεραγία Θεοτόκος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να γίνει σκέπη και οδηγός των πιστών στην πορεία τους προς την ένωση με τον εν Τριάδι προσκυνούμενο Θεό.












Δεν υπάρχουν σχόλια: