Translate

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Παναγία των Ξένων


Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. της Υ.Θ. των Στερεωτών (Παναγία των Ξένων).
Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά Αρχιεπίσκοπο Θεσ/νίκης. Μια μορφή που πολεμήθηκε πολύ στην εποχή του. Αφενός μεν ήταν ένας άνθρωπος με οξύτατο νου, αφετέρου δε τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η παρουσία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων. Όλη η οικογένειά του ακολούθησε το μοναχικό βίο, αφιερώνοντας τη ζωή τους στο Χριστό. Τότε μελέτησε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε το Θεό. Και έπειτα από τη μελέτη, ο Άγιος Γρηγόριος προσέγγισε τον Κύριό μας, με πολύ κόπο και άσκηση φυσικά. Εκείνος παρουσιάζεται σε εμάς, ιδιαιτέρως την περίοδο που διανύουμε της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως παράδειγμα προς μίμηση στον τρόπο κατά τον οποίο προσέγγισε το Θεό, της μετοχής δηλαδή στις Άκτιστες ενέργειές Του. Και εκείνος που μετέχει αυτής της Άκτιστης ενέργειας, ομοιάζει με τους Μαθητές, που διάλεξε ο Κύριός μας και ανέβηκαν μαζί στο όρος Θαβώρ, κάνοντάς τους μάρτυρες της Μεταμορφώσεώς Του, όπου και φάνηκε όλη η Θεϊκή Του Δόξα.
Ακόμη ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι με τη νοερά προσευχή, την επανάληψη δηλαδή της ευχής “ Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με “, ο άνθρωπος αποκολλάται από τα υλικά και τα γήινα και προσκολλάται στα επουράνια. Τότε ο άνθρωπος λούζεται μέσα στην Αγιαστική Χάρη του Τριαδικού Θεού. Αυτό το Άκτιστο Φως δίδαξε ο Άγιος Γρηγόριος και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο δυτικό κόσμο, με την ανακύψασα τότε Ησυχαστική έριδα. Συγκεκριμένα ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν μοναχό, τον Βαρλαάμ από την Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας. Αδυνατούσε ο Βαρλαάμ να δεχτεί ότι ο άνθρωπος μέσω της προσευχής και της καθάρσεως, γίνεται κοινωνός των Ακτίστων Ενεργειών του Θεού. Αυτή η αντίθεση λειτουργούσε ως απόρροια της δυτικής αντιλήψεως περί Ουσίας και Ενεργειών του Θεού. Σύμφωνα με την παραπάνω αντίληψη οι Ενέργειες του Θεού είναι κτιστές ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να τις οικιοποιηθεί, όντας και ο ίδιος κτιστός. Αυτό όμως είναι λάθος. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου και κατ’επέκταση της Ορθοδόξου Πίστεώς μας δεν γνωρίζουμε το Θεό κατά την ουσία Του, διότι αυτή είναι άφατη, αλλά από τις Άκτιστες ενέργειές Του, την αγάπη τη δικαιοσύνη, την πραότητα και όλα τα άλλα Χαρίσματα του Παρακλήτου. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται κατά χάριν Θεός, μετέχοντας στην Αγιότητα.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να προσεγγίσουν μέσω της προσευχής, της ασκήσεως και της συμμετοχής στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας το Θεό, μιμούμενοι τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.








Δεν υπάρχουν σχόλια: