Translate

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΠΗΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Με επιτυχία και με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων έγινε την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 το δεύτερο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής ήταν ο εκλεκτός ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα αρχαία ελληνικά ως πηγή παιδείας στη εποχή μας».
Ο ομιλητής, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο επεσήμανε την συμβολή των αρχαίων ελληνικών στην πνευματική και ηθική κατάρτιση των νέων και τόνισε ότι η πολιτεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχουν επιδείξει αχαριστία έναντι της γλωσσικής μας παράδοσης. Πρότεινε να εξετασθεί η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής να γίνεται δια παιγνιώδους τρόπου και όχι με τον φορμαλιστικό τρόπο, με τον οποία γίνεται σήμερα, καθιστώντας τα ουσιαστικά απωθητικά στη νέα γενιά. Μίλησε για την «δημοκρατική λειτουργία του συντακτικού», για την ικανότητα που προσθέτει στους νέους ανθρώπους να λογικοποιούν τη σκέψη τους.
Ο πλούτος της γλώσσας σηματοδοτεί τον πλούτο του μυαλού. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει η κλασσική παιδεία, η ιστορία και τα θρησκευτικά να εμπέσουν στην νοοτροπία του ζηλωτισμού, του φανατισμού, των ακροτήτων.
Ο κ. Καργάκος πρότεινε ακόμη να γίνουν προσπάθειες για προβολή των κειμένων της αρχαίας γραμματείας με μετάφραση σε ξένες γλώσσες για θέματα όπως ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός (π.χ. η μετάφραση των Ολυμπιόνικων του Πινδάρου), να εισαχθούν τα αρχαία ελληνικά στην Ε’ Δημοτικού, να επενδύσουμε παραγωγικά σε μία γλώσσα από την οποία η σύγχρονη επιστήμη αντλεί ορολογία, να επανεισαχθεί η παραδοσιακή ορθογραφία με το πολυτονικό, να προβληθεί το αισθητικό κριτήριο της παράδοσής μας και να στηριχτούμε και στα κλασσικά γράμματα για την πνευματική μας ανόρθωση.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι στην περίοδο της μεγάλης κρίσης χρειάζεται να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη πολύτιμη γλώσσα, ταυτότητα, παιδεία και με την βοήθεια της Εκκλησίας να αντέξουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά να μην αλλοτριωθεί. Δυστυχώς η πολιτεία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ανάγκη διακράτησης της εθνικής μας ταυτότητας και γι’ αυτό η ευθύνη πέφτει σε θεσμούς όπως η Εκκλησία και το Σχολείο, αλλά και στον καθένα προσωπικά. Γι’ αυτό και η τοπική Εκκλησία αφιέρωσε τις φετινές διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην παιδεία. Υπενθύμισε, τέλος, την μαρτυρία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου για την διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας και κάλεσε όλους σε πνευματική συσστράτευση.
Στη συνέχεια έγινε διάλογος με την συμμετοχή του κοινού.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, εκ μέρους της οποίας χαιρέτισε η πρόεδρος κ. Λίζα Κογιεβίνα.
Το επόμενο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα γίνει την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 με θέμα «Η ιστορία ως πηγή παιδείας στην εποχή μας», με ομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Γιώργο Παπαθανασόπουλο.










Δεν υπάρχουν σχόλια: