Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαρτίου 2016 στα πλαίσια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Ι.Μ. Κερκύρας το τρίτο μάθημα με θέμα «Η ιστορική μνήμη ως πηγή παιδείας στην εποχή μας». Ομιλητής ήταν ο κ.Γιώργος Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Ο κ. Παπαθανασόπουλος εστίασε την ομιλία του σε τρία βασικά σημεία: στις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη μελέτη της Μικρασιατικής Καταστροφής ως πηγή παιδείας στην εποχή μας.
Όσον αφορά τις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, αυτές επί 2.500 χρόνια δεν έχουν τέλος. Γνωρίσαμε τρεις μείζονες περιόδους που ήμασταν υποταγμένοι σε αυταρχικούς κυριάρχους : τη Ρωμαιοκρατία, τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία. Όλοι οι χωρίς ιδεολογικές ή άλλες προκαταλήψεις επιστήμονες ιστορικοί αναγνωρίζουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η κιβωτός του Έθνους που το διέσωσε κατά την επί αιώνες δουλεία του και το οδήγησε στην ελευθερία.
Ως προς το δεύτερο σημείο η περιπέτεια του Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού ήταν η μακρότερη χρονικά και υπό σκληρότατη δουλεία. Έζησε υπό τους αλλοθρήσκους για 616 χρόνια από το 1302 έως το 1918. Το θαύμα της επιβίωσης του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία είναι μεγαλειώδες, με επική έκταση και στηρίχθηκε στην πίστη του και το πολύ αίμα που χύθηκε από τους Νεομάρτυρες. Η καταστροφή του 1922 δεν ήταν ένα γεγονός μια χρονικής στιγμής ή απόρροια της εισβολής των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Ήταν αποτέλεσμα μιας πολυετούς και λυσσώδους επίθεσης και συστηματικής Γενοκτονίας των Νεοτούρκων και των Κεμαλιστών.
Η καταστροφή αποτελεί τέλος πηγή παιδείας στην εποχή μας. Το πρώτο δίδαγμα είναι να κοιτάμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να μην αποβλέπουμε στην εύνοια των ξένων. Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι σωθήκαμε ως Ελληνισμός με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και τη διατήρηση της γλώσσας. Μαζί με την Πίστη και την Ελπίδα η γλώσσα και τα ελληνικά σχολεία συντήρησαν την εθνική συνείδηση και διατήρησαν την αυτοσυνειδησία των Ελλήνων στις υπόδουλες περιοχές.
Κλείνοντας ο κ. Παπαθανασόπουλος τόνισε ότι μέσα σε αυτό το αθεϊστικό και υλιστικό κόσμο, ο Ελληνισμός θα διδάξει και πάλι ότι υπάρχει η αθάνατη ψυχή, που δεν νικιέται από τίποτε. Γιατί νικητής της φύσης και της ύλης είναι ο Σταυρωθείς και Αναστηθείς Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός.
Στη εκδήλωση ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός παρουσίασε το βιβλίο του κ. Παπαθανασόπουλου “ Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία “. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πολυπολιτισμικότητα στην Ιωνία δεν στηριζόταν στα σύγχρονα ιδεολογήματα. Η κάθε κοινότητα (χριστιανική, μουσουλμανική, αρμενική, εβραϊκή) διέσωζε τη διαφορετικότητά της και δεν παραιτούνταν από αυτήν, για να μην ενοχλείται η άλλη. Οι κάτοικοι συνυπήρχαν όχι κρύβοντας τις διαφορές τους, αλλά ζώντας με αυτές. Γιατί το τελικό νόημα της όποιας συνύπαρξης δεν έχει να κάνει με την αυτοκατάργηση της ταυτότητάς μας, προκειμένου να γεννηθεί μια καινούργια, αλλά σε ενθάρρυνση ο άνθρωπος να βγάλει από την ταυτότητά του ό,τι πιο όμορφο και υγιές. Με σεβασμό στην ταυτότητα του άλλου. Με γνώμονα την καθημερινότητα στην οποία θριαμβεύει η ζωή και όχι η εξουσία. Η αρχοντιά της αγάπης, από όπου και μπορεί αυτή να προέλθει και όχι ο φόβος μην τυχόν και δείξουμε τον εαυτό μας. Κι εδώ βασικό συστατικό στοιχείο για τα καθ’ ημάς η πνευματική μας, η θρησκευτική μας παράδοση και ταυτότητα. Η Εκκλησία.
Χαιρετισμό, τέλος, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του και δεν διδάσκεται από αυτήν, είναι ο λαός αυτός καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Και για τη σημερινή κρίση που βιώνουμε μοναδική λύση είναι η πίστη και ελπίδα μας στο Θεό.
Στη εκδήλωση συμμετείχε η παιδική χορώδία “ Γαλιλαία “ της Ενορίας Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Κυνοπιαστών, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου κ. Δήμητρας Καλογεροπούλου με παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων Κερκύρας κ. Ελισάβετ Κογιεβίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου