Translate

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ



Τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Αγία μας Εκκλησία προσφέρει ύμνους δοξολογιτικούς και υπενθυμίζει σε όλους μας το χρέος που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε εκείνους οι οποίοι μας άφησαν βαριά την παρακαταθήκη των δογμάτων της πίστεώς μας. Αγωνίστηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, τότε που οι άνθρωποι πάθαιναν σύγχυση γύρω από την αληθινή πίστη, όπως ακριβώς και σήμερα. Με τη μόνη διαφορά πως τότε οι άνθρωποι συγκρούονταν για τα ευαίσθητα θέματα της Εκκλησίας, αφού είχαν πνευματικά ενδιαφέροντα, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, όπου η κοινωνία μας δεν ενδιαφέρεται. Γι’αυτό το λόγο περνούν τα θέματα της πίστεως απαρατήρητα από τη ζωή μας, έστω και αν νοθεύονται.
Εν συνεχεία ο κ. Νεκτάριος ανέφερε ότι οι Άγιοι Πατέρες απαντώντας προς τους εικονομάχους, υποστήριζαν ότι το εικονιζόμενο πρόσωπο δίδει τη δυνατότητα στον πιστό να αναχθεί εις το προτότυπο και αυτό το προτότυπο είναι η Θεότητα του Κυρίου μας. Η Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα ως Αυτοκράτειρα αν και πολεμήθηκε ακόμη και από το σύζυγό της, διαφύλαξε τις Ιερές Εικόνες ως πολύτιμη παρακαταθήκη στα δώματά της, προσευχόμενη και δίνοντας μάχη για την αναστήλωσή τους, επικυρώνοντας τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Αλλά και μέσα στην Υμνολογία της Εκκλησίας μας βλέπουμε τον Ακατάληπτο Θεό που προφητεύεται στην Παλαιά Διαθήκη, να έρχεται να ζήσει μεταξύ των ανθρώπων. Αυτόν τον Ενσαρκωμένο Θεό προσκυνούμε και λατρεύουμε.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να κλείσουν μέσα στην καρδιά τους την Άχραντη Εικόνα του Κυρίου, αντλώντας δύναμη καθημερινά για τη ζωή τους.























Δεν υπάρχουν σχόλια: