Το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου 2016 έγινε το δεύτερο μάθημα του Φροντιστηρίου Στελεχών που διοργανώνει για δέκατο τέταρτο χρόνο η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας για τους κατηχητές και τα στελέχη της τοπικής Εκκλησίας.
Εισηγητής με θέμα «Η Παναγία ως πρότυπο υπακοής» ήταν ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Γεωργίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας. Ο εισηγητής επεσήμανε ότι η Παναγία επέδειξε υπακοή στο θέλημα του Θεού επειδή πίστεψε και εμπιστεύθηκε τον Θεό και επειδή αγάπησε τον Θεό. Η υπακοή της ήταν ολοκληρωτική και μαρτυρική της δυνατότητας του ανθρώπου να κοινωνήσει με τον Θεό με τη σύνολη ύπαρξή του. Η Παναγία αποτελεί πρότυπο υπακοής για την πνευματική ζωή όλων των χριστιανών. Η υπακοή πρέπει να έρχεται ως αποτέλεσμα πίστης στον Θεό και αγάπης προς το θέλημά Του, ενώ ο πνευματικός πατέρας αγωνίζεται να οδηγήσει το πνευματικό παιδί του στην ωρίμανση και την αλήθεια. Η υπακοή δεν είναι στέρηση ελευθερίας, αλλά έξοδος από το εγώ μας και την ίδια στιγμή απόφαση για καλλιέργεια της ψυχής με στόχο την πνευματική ελευθερία.
Δε νοείται υπακοή χωρίς εκκλησιαστικό χαρακτήρα. Πνευματικοί που οδηγούν τα πνευματικά τους παιδιά σε ανταρσία κατά της Εκκλησίας και κατά του επισκόπου, όπως επίσης και σε φατριασμό, δεν καθοδηγούν κατά Χριστόν τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, αλλά προβάλλουν δικές τους εγωκεντρικές και άρρωστες αντιλήψεις.
Υπακοή δε σημαίνει στέρηση της κριτικής σκέψης. Σημαίνει εμπιστοσύνη ότι ο πνευματικός μιλά με σκοπό να φτάσουμε στον Θεό. Τόσο ο πνευματικός πατέρας όσο και το πνευματικό τέκνο αλληλοκαλλιεργούνται μέσα από την πνευματική σχέση, ενώ είναι άλλου είδους η υπακοή στα μοναστήρια, όπου υπάρχει η απόλυτη εγκατάλειψη του θελήματος και η νήψη, και άλλη η υπακοή εν τω κόσμω, όπου σκοπός είναι να μπορεί ο εξομολογούμενος να διακρίνει το θέλημα του Θεού για τη ζωή του και όχι να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη γι’ αυτήν, ζητώντας από τον πνευματικό να ρυθμίσει μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειές της.
Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος έγιναν υποδειγματικά μαθήματα διδασκαλίας για την κατηχητική συνάντηση παιδιών Δημοτικού από την εκπαιδευτικό και πρεσβυτέρα Αντωνία Μάνδυλα-Τριανταφύλλου και για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου από τον υπεύθυνο νεότητος π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, με θέμα την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και την προστασία της στον αγώνα του 1940.
Στη συνάντηση παρενέβη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος κατέθεσε μαρτυρίες οικείων του για τον αγώνα του ’40, για το πώς οι Έλληνες στρατιώτες έβλεπαν την Υπεραγία Θεοτόκο να τους βοηθά, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία ευλογεί τον πόλεμο μόνο σε περίπτωση άμυνας.
Έκλεισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι στη δύσκολη εποχή θρησκευτικού και ιστορικού αποχρωματισμού, την οποία διερχόμεθα με ευθύνη του κράτους, η Εκκλησία δια της κατηχήσεως κρατά για τα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν ταυτότητα και ελπίδα στον Θεό, συγχαίροντας τους υπευθύνους και τους κατηχητές για την παρουσία τους στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου