Translate

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Κερκύρας Νεκτάριος : “Η κρίση που περνάμε είναι ευκαιρία για να ανασυγκροτηθούμε”.


Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 2 Ιουλίου 2017 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στην θεραπεία του δούλου του Εκατόνταρχου, από τον Κύριό μας. Προξενεί μεγάλο ενδιαφέρον η πίστη του Εκατόνταρχου, που αν και ειδωλολάτρης προσεγγίζει τον Ιησού Χριστό, ζητώντας Του να θεραπεύσει τον δούλο του. Ο άνθρωπος αυτός είχε τρεις αρετές πίστη, αγάπη και ταπείνωση. Αναγνωρίζει ότι αν και έχει την εξουσία να διατάξει στρατιωτικές ομάδες, η εξουσία του αυτή εκμηδενίζεται όταν ανακύπτουν πνευματικά θέματα. Γι’αυτό προστρέχει στον Κύριο της Δόξης με ολόθερμη πίστη, με ανυπόκριτη αγάπη και με συντριβή. Ο Χριστός θεραπεύει τον δούλο, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του Εκατόνταρχου αποτελεί παράδειγμα προς μίμησιν για όλους. Μια τέτοια καρδιά γίνεται δεκτική του ελέους του Θεού και κατοικητήριο της Θείας Χάριτος.
Εμείς δυστυχώς σήμερα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, έχουμε παραδοθεί στην λατρεία του εαυτού, τη ύλης  και των ηδονών. Έχουμε αντικαταστήσει τον Τριαδικό Θεό με τη σύγχρονη ειδωλολατρεία. Μπορεί επισήμως να διατρανώνουμε ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία αυτή η χώρα είναι Ορθόδοξη, πλην όμως ελάχιστοι ακολουθούν τον Χριστό και αγωνίζονται πνευματικά. Τα διάφορα ξένα κέντρα που διαχειρίζονται τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια την επίθεσή τους ενάντια στο Χριστό και την Ελλάδα. Τελευταία η επίθεση αυτή εντείνεται, με τις “αλλαγές”, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα (βλ. Θρησκευτικά, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά), όπου μόνο ανανέωση δεν φέρνουν. Αντιθέτως οδηγούν στο σκοτάδι της αμάθειας και του ψεύδους, τα παιδιά μας. Τίποτα όμως δεν γίνεται χωρίς την πρόνοια του Παντοκράτορος Θεού. Γι’αυτό και η τωρινή κρίση αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να μην πέσουμε εκ νέου στα λάθη του παρελθόντος και να ανασυγκροτηθούμε, με την Χάρη του Κυρίου μας, ώστε να είμαστε άξιοι συνεχιστές των πατέρων μας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να στηριχθούν στην εσωτερική δύναμη της Πίστεως, δια της προσευχής, ώστε να αντιπαλέψουν και να βγούν νικητές, από τις παντοειδείς δυσκολίες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: