Translate

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Η Εορτή του Αγίου Προκοπίου στον ΄Αγιο Προκόπιο Μέσης


Το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2017 τελέστηκε ο Όρθρος μετά αρτοκλασίας και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, στο ομώνυμο χωριό.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος επεσήμανε τις τρεις μεταστροφές του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου. Η πρώτη μεταστροφή πραγματοποιήθηκε με την θαυματουργική εμφάνιση του Κυρίου με τον Τίμιο Σταυρό, όπου οδήγησε τον Άγιο από την λατρεία των ειδώλων στην αυθεντική πίστη, που κέντρο της έχει τον Χριστό. Δεν άλλαξε ως προς τον χαρακτήρα του, αλλά ως προς τον προσανατολισμό της ζωής του, που μετατράπηκε σε Χριστοκεντρική. Η δεύτερη μεταστροφή σχετίζεται με την αλλαγή του ονόματος του Αγίου, από Νεανίας ονομάστηκε από τον ίδιο τον Κύριο σε Προκόπιο. Ο Προκόπιος από άνθρωπος εξωστρεφής, γίνεται άνθρωπος του Θεού. Στόχος του πλέον δεν είναι να αρέσει στους άλλους, αλλά στον Θεό. Καταλαβαίνει τι του λείπει και πορεύεται πνευματικά, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του, με την προσευχή, τον αγώνα του και ξαναγυρίζει στον κόσμο, μόνον που δεν είναι ο ίδιος τώρα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά είναι αφημένος στην Χάρη του Θεού, όπου κοντά σε εκείνον αλλάζουν και οι άλλοι, μιμούμενοι το παράδειγμά του. Η τρίτη μεταστροφή έχει να κάνει με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που από ειδωλολάτρες έγιναν Χριστιανοί, από διώκτες, έγιναν  Μάρτυρες και Άγιοι.
Όσον αφορά εμάς, συνέχισε ο π. Θεμιστοκλής, ο Άγιος Προκόπιος μάς υποδεικνύει τρεις αλήθειες. Πρώτον ότι για να αλλάξει ο κόσμος μας, χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς. Η σύγχρονη ειδωλολατρεία του εγωϊσμού, της εικόνας του εαυτού μας, του χρήματος, δεν καταπολεμάται χωρίς πίστη στον Χριστό. Δεύτερον ο προσανατολισμός μας δεν φθάνει να είναι εξωστρεφής. Χρειάζεται η ξεχασμένη έννοια της αρετής στην ζωή μας. Προκόβουμε πραγματικά, όταν  μιμούμαστε  τους βίους των Αγίων μας. Και τρίτον, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να βιώνουμε την Χάρη του Τριαδικού Θεού στη ζωή μας . Εκείνος είναι η μοναδική απαντοχή και ελπίδα μας.
Καταλήγοντας ο π. Θεμιστοκλής προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τον βίο του Αγίου Προκοπίου, ιδιαίτερα σήμερα όπου ανταλλάξαμε την κοινωνία με τον Χριστό, με την αυτοτελείωση.  
















Δεν υπάρχουν σχόλια: