Translate

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ


ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ

ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΥΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Esperinos_AgAxilliou_2016 (1)
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε στην Λάρισα, την παραμονή της εορτής, ο πολυαρχιερατικὸς εσπερινός του πολιούχου της αγίου Ἀχιλλίου, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.Χρυσοστόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Λάρισας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο, επικαλέσθηκε ιδιαίτερα την χάρη του Αγίου και μετέφερε τις πατρικές ευχές του σεπτού Προκατόχου του, Μητροπολίτου από Τρίκκης και Σταγών κ.Αλεξίου, ενώ συνχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριος, Κατάγκα κ.Μελέτιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, Κεφαλληνίας κ.Δημήτριος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαφίτα κ.Δημήτριος, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος δια θερμών λόγων ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες για την ευλογημένη παρουσία τους και το ιερό προκύνημά τους στα ιερά και χαριτόβρυτα άγια λείψανά του αγίου Αχιλλίου. Τον θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα, κατά την διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.Δημήτριος. Πλήθος δε πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερὸ κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον άγιο Ἀχίλλιο και προσκυνούν από χθες το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου αγίου.

¨Πορευόμενος μέσα στο Φως του Ζωοδόχου Τάφου, τόνισε ο νεοεκλεγείς Ιεράρχης της Κεφαλληνίας, προσφωνώ όλους με τον αναστάσιμο χαιρετισμό: Χριστός Ανέστη! Καθώς εορτάζουμε παράλληλα με την εορτή του πολιούχου αγίου Αχιλλίου την εορτή των Μυροφόρων σας προσφωνώ και με τον χαιρετισμό προς τις Μυροφόρες: Χαίρετε! Εορτάζουμε τις αγίες αυτές γυναίκες με πρώτη την Παναγία, αλλά και τη μνήμη του αγίου Αχιλλίου.

Οι άγιοι μας και οι αγίες μας, όπως οι Μυροφόρες, είναι οι καθ’ ημέραν παράκλητοι. Ο Κύριος μας διαβεβαιώνει πως δεν θα μας αφήσει μόνους, αλλά θα στείλει τον Παράκλητο. Και ήλθε ο Παράκλητος την ημέρα της Πεντηκοστής και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, για να φωτίζει όσους τείνουν «ευήκοα ώτα» στο μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Παράκλητος προσφέρει γενναιόδωρα τα χαρίσματά του από τη στιγμή του Βαπτίσματος.

Οι άγιοι αποδέχθηκαν τα χαρίσματα του Παρακλήτου ασκούμενοι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοσμικής σοφίας και θέσεως και δια της ψυχοσωματικής ασκήσεως καθαρίζονται και γίνονται θεοφόροι, χαρισματούχοι χωρίς να αφίστανται της θνητότητας, φθάνοντας να συνομιλούν με τον ίδιο τον Κύριο.

Είναι οι εν ζωή παράκλητοι προς τον Θεό για χάρη όλων. Κι ο άγιος Αχίλλιος είναι παράκλητος. Από την Καππαδοκία έφθασε στη Λάρισα και δίδαξε τον λαό δια του παραδείγματός του. Αλλά και μετά την οσιακή του κοίμηση παραμένει παράκλητος. Όπως και κάθε άγιος παραμένει ικέτης ως τη Δευτέρα Παρουσία· παραμένει όμως και συμπαραστάτης σε κάθε ώρα και στιγμή της ζωής μας.

Κι εμείς όμως μπορούμε να γίνουμε σαν τους αγίους. Οι άγιοι έχουν παρρησία, γι’ αυτό να μη φοβόμαστε, αντίθετα να έχουμε την πίστη και τη βεβαιότητα της σωτηρίας. Να ζητούμε από τους αγίους μας τη σωτηρία. «Αιτείτε και δοθήσεται». Να αιτούμαστε τη σωτηρία της ψυχής μας.

Μένοντας μέσα στο σώμα της Εκκλησίας δεν μένουμε ποτέ μόνοι. Όταν όμως αντιδιαστέλλουμε τον εαυτό μας από την Εκκλησία, τότε δυστυχώς χωριζόμαστε από Αυτήν.Κ ι επειδή η Εκκλησία είναι κοινωνία ζώσα στην οποία μετέχει η Θεοτόκος, οι άγιοι μας, οι άγγελοι, αλλά κι εμείς, καλό είναι να αναγνωρίζουμε την αξία της. Στην Εκκλησία μας καλούν οι άγιοι, στην Εκκλησία μας καλεί κι ο άγιος Αχίλλιος. Γένοιτο!¨

Esperinos_AgAxilliou_2016 (2)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (14)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (5)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (7)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (10)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (11)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (20)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (17)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (18)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (22)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (24)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (23)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (27)


Esperinos_AgAxilliou_2016 (32)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (35)

Esperinos_AgAxilliou_2016 (28)


Δεν υπάρχουν σχόλια: