Translate

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας στην Άνω Κορακιάνα


Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Άνω Κορακιάνα.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος, Πατριάρχες Αλεξανδρείας υπήρξαν μορφές ανυπέρβλητες, εις την ομολογία, εις την πίστη και εις την Θεολογία. Ο  Άγιος Αθανάσιος παρευρέθη εις τη Α’ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο, εκπροσωπώντας τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Αλέξανδρο, όντας ακόμη διάκονος και  μεταξύ μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, κατήγγειλε και αποστόμωσε  τον αιρετικό Άρειο. Ο Άρειος δημιούργησε μια δική του πίστη και θρησκεία, εντελώς διαφορετική από την παραδεδομένη πίστη των Αγίων Αποστόλων, παρασέρνοντας δυστυχώς πολλούς ανθρώπους στην κακοδοξία του. Η απόφαση που πήρε η Αγία μας Εκκλησία, δεν απηχούσε προσωπικές απόψεις των Πατέρων, αλλά πάρθηκε εν Αγίω Πνεύματι. Ο Άγιος Αθανάσιος ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκανε ένα πολύ μεγάλο  πνευματικό έργο. Έργο αγάπης και πίστεως, καθοδηγούμενος από τον Άγιο Αντώνιο, του οποίου και συνέγραψε τον βίο.  
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε από την άλλη μερία, ότι ο Άγιος Κύριλλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας υπερμάχησε και εκείνος με την σειρά του, για την Ορθόδοξη πίστη. Τότε είχε ανακύψει η αίρεση του Νεστόριου, επισκόπου και εκείνου, που υποστήριζε ότι η Παναγία είναι Χριστοτόκος και όχι Θεοτόκος. Ο Άγιος Κύριλλος αποστόμωσε τον αιρετικό Νεστόριο, κατά την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο, ομολογώντας ότι η Παναγία μας κυοφόρησε στα παρθενικά Της σπλάχνα τον Θεό Λόγο.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι οι δύο Άγιοι Πατέρες μάς καλούν να αφυπνηστούμε πνευματικά, ώστε να μην παρασυρόματε από την εκκοσμικευμένη ζωή και να δούμε τον Θεό καθώς εστί, όπως πραγματικά είναι, κοινωνώντας αγαπητικά με Εκείνον.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο π. Ευδόκιμο Σκούλικα, εφημέριο του Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου, Άνω Κορακιάνας, για την αγάπη, το ταπεινό φρόνημα, αλλά και για την αφοσίωσή του στην τοπική Εκκλησία.









Δεν υπάρχουν σχόλια: