Translate

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας λειτούργησε στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Κοντοκαλίου


Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος, στο Κοντόκαλι.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας ότι ο Ζακχαίος που συνάντησε τον Κύριό μας ήταν αρχιτελώνης. Εκείνος δηλαδή που είχε την ευθύνη να συλλέξει τους φόρους των ανθρώπων. Όπως και σήμερα έτσι και τότε οι άνθρωποι αυτοί είχαν πολύ κακή φήμη, στον λαό, καθώς τα ποσά που εισέπρατταν τα περισσότερα απέδιδαν στις αρχές και τα υπόλοιπα τα κρατούσαν οι ίδιοι. Ο Ζακχαίος λοιπόν λόγω του μικρού του ύψους ανέβηκε στην συκομορέα, προκειμένου να δει τον Χριστό, καθώς συναισθάνθηκε την αμαρτωλότητά του. Δύο στοιχεία είναι άξια προσοχής. Κατά πρώτον ο Ζακχαίος δεν υπολόγισε το αξίωμα και την επαγγελματική θέση που κατείχε, τουναντίον την περιφρόνησε, για την αγάπη του Χριστού. Πρώτο του μέλημα πλέον ήταν να συναντήσει τον Κύριο. Δεν τον ενδιέφερε τι θα πουν οι άλλοι, βλέποντάς τον. Και κατά δεύτερον ο Ζακχαίος αν και μικρόσωμος μέσα στον όχλο, αμέσως βρήκε τρόπο, ώστε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, να δει τον Ιησού, ανεβαίνοντας στο δέντρο. Τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος που αγαπά τον Χριστό, υπερβαίνει όλα τα εμπόδια, αρκεί να έχει θέληση και εμπιστοσύνη στον Θεό.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι και οι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Ιδίως όταν έχουν σκοπό να προσέλθουν στην Εκκλησία, ακούν διάφορα σχόλια στην κοινωνία, απαξιωτικά στις πλείστες των περιπτώσεων τόσο για τους Ιερείς, όσο και για τους Επισκόπους. Ο άνθρωπος όμως δεν προσέρχεται στον ναό, ούτε για τον Ιερέα, ούτε για τον Επίσκοπο. Έρχεται για να επικοινωνήσει με τον Τριαδικό Θεό. Εκκλησία είναι το Σώμα του Ζώντος Χριστού, με κεφαλή τον Ίδιο. Είναι η φανέρωση του Θεού εις τον κόσμο. Οι Κληρικοί διακονούν τον Κύριο. Επίσης δεν χρειάζεται κανείς να ακούει ούτε τις κατηγορίες, ούτε τα σχόλια, αλλά να ακούει την φωνή της συνειδήσεώς του. Εκείνος που φιμώνει την συνείδησή του, “κλείνει την πόρτα” στην Χάρη του Θεού. Με λίγα λόγια αυτοκαταδικάζεται. 

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι και  εμείς με την σειρά μας που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες αντιξοότητες και εμπόδια, μπορούμε όλα αυτά να τα υπερβούμε, αν μιμηθούμε τον Ζακχαίο και συναντήσουμε τον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, την μοναδική απαντοχή που έχουμε.







Δεν υπάρχουν σχόλια: