Translate

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΟΙΚΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ

  Με θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου συνεχίστηκαν στην Κέρκυρα και στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021 οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος διάσωσης του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων που έκανε ο Άγιος στις 11 Αυγούστου του 1716.

Κατά την θεία λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο εφύμνιο του Οίκου της εορτής «Χαίροις πάτερ αήττητε» και τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων είναι οικείος μας τόσο κατά φύσιν, ως εικόνα Θεού και ως άνθρωπος, αλλά και κατά πίστιν, καθώς μας οδηγεί στην αγιότητα, στην ομοίωση του Θεού. Επεσήμανε ακόμη ότι ο άγιος είναι πατέρας πνευματικός όλων μας. Μας διδάσκει ότι όπως ο σαρκικός πατέρας γίνεται άνθρωπος θυσίας και αγάπης,  μας προσφέρει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ενώ μας δείχνει και τα όριά μας, ανάλογα και ο άγιος ως πνευματικός μας πατέρας μας διδάσκει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να έχουμε ως όριό μας το θέλημα του Θεού, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε αυθεντικά χωρίς αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο και μας φωτίζει πώς να διαχειριζόμαστε την ζωή μας στην προοπτική του τι είναι αληθινό. Τέλος, ο άγιος Σπυρίδων υπάρχει αήττητος. Δεν ηττάται όποιος παλεύει σηκώνοντας τον σταυρό του, όποιος με αγάπη βοηθά και τους άλλους να σηκώσουν τους σταυρούς τους, όποιος νικά κάθε φόβο που προέρχεται από την απουσία της αγάπης. Κάθε σταυρός συνοδεύεται από την ανάσταση.

Το κοσμικό πνεύμα αρνείται την σχέση με τον Θεό ως νόημα ζωής και ευτυχία. Αρνείται την πατρότητα, διότι θεωρεί πως ο άνθρωπος υπάρχει αυτόφωτος και αυτάρκης. Αρνείται τον σταυρό, διότι θεωρεί αήττητο μόνο όποιον δεν δοκιμάζεται και στη ζωή του έρχονται όλα καλά, όποιον εκπληρώνει κάθε θέλημά του. Ο άγιος Σπυρίδων όμως μας δείχνει ότι είναι κοντά μας πάντοτε, όχι όμως μόνο με τον τρόπο που θέλουμε εμείς, αλλά με τον τρόπο που μας ωφελεί κατά Θεόν. Γι’  αυτό και προστατεύει την Κέρκυρα όχι όμως μόνο κατά το δικό μας θέλημα, αλλά κατά τον σκοπό της σωτηρίας. Ας είναι λοιπόν ο οικείος, ο πατέρας, ο βοηθός σε κάθε σταυρό μας.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προσφώνησε τους πιστούς λέγοντας ότι ο άγιος Σπυρίδωνας είναι ο προστάτης, ο πατέρας και ο σκεπαστής του τόπου, είναι ανίκητος στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά και ανίκητος στους πειρασμούς, μας προστατεύει στην οδό της αλήθειας, παραμένοντας πρεσβευτής για όλους μας στον Θεό. Αυτός ας είναι ο οδηγός μας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής 13 Αυγούστου 2021 με τα μπάσματα του ιερού λειψάνου, ενώ κάθε βράδυ ο ναός παραμένει ανοικτός, τελούνται ιερές ακολουθίες και αγρυπνίες, προκειμένου ο λαός του Θεού να χαιρετήσει τον Άγιο του.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: