Translate

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος

 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος σήμερα την πρώτη Αυγούστου 2021 λειτούργησε και ομίλησε στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής Υψηλού Παντοκράτορος. Η Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος βρίσκεται απ΄αιώνων οικοδομημένη στο υψηλότερο σημείο της Κέρκυρας του όρους Παντοκράτορος. Στη Κέρκυρα επικρατεί το έθιμο από παλαιών χρόνων, από την πρώτη Αυγούστου έως και την έκτη Αυγούστου να συρρέει όλος ο κερκυραϊκός λαός από τον νότο έως και τον βορρά ημέρα και νύχτα για να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα του Παντοκράτορος Σωτήρος και η Ιερά μονή παραμένει καθ΄όλο το εικοσιτετράωρο ανοιχτή όπου γίνονται συνεχώς Ιερές ακολουθίες προκειμένου οι προσκυνητές να συμμετέχουν προσευχητικά. Σε παλαιότερες εποχές, οι προσκυνητές ανέβαιναν το όρος πεζοί και αρκετοί διανυκτέρευαν στη Ιερά μονή.

Στη προσφώνηση του ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πιστούς, καθώς βρισκόμαστε σωματικά στο όρος της Μεταμορφώσεως να αναχθώμεν και πνευματικά «Δεύτε λοιπόν αναβώμεν εις το όρος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου». Ομίλησε, περί του Θαβορείου φωτός που είναι το άκτιστον φως της θεότητος και το οποίον επέτρεψε ο Κύριος μας στους προκρίτους των μαθητών του να λάβουν γεύση αυτού του φωτός και τούτο το υπερθαύμαστο γεγονός της μεταμορφώσεως Του έγινε, λίγο πριν το εκούσιο πάθος του, για να μη ιδούν τον Κύριο επάνω στον Σταυρό πάσχοντα και θνήσκοντα και αποσύρουν την πίστη τους από το πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αλλά να γνωρίζουν ότι μόνον η ανθρώπινη φύσης πάσχει επί του Σταυρού.

Σήμερα λοιπόν εορτάζουμε και την πρόοδο του Τιμίου Σταυρού που και τούτο το γεγονός μας εισάγει στο υψηλό νόημα της εορτής και μπορεί οι μαθητές Του να έμειναν προσηλωμένοι εις τον Κύριο μας, αλλά η ανθρωπότητα ευεργετημένη και δυνάμει σεσωσμένη από την ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού τον εγκαταλείπει επί σειρά 21 αιώνων, διότι προτιμά τα πλάνα κηρύγματα των σκοτεινών κέντρων απομυθοποίησης της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, προσφέροντας δήθεν αναβάθμιση της ζωής, του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας η οποία δυστυχώς δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα για τη ζωή μας.

Σήμερα πλέον οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αισθάνονται την εξαπάτηση μέσα από όλες αυτές τις παροχές του ανθρώπου διότι ο άνθρωπος μαζοποιήθηκε και από εικόνα του Θεού έγινε το είδωλο του εαυτού του. Μόνο οι πιστοί άνθρωποι οι οποίοι είναι ριζωμένοι και ζωντανά μέλη της εκκλησίας Του αισθάνονται την εν Χριστώ ελευθερία, την αληθινή δικαιοσύνη και την ειρήνη του Θεού με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του. Ενώ όλες οι σύγχρονες παροχές των σκοτεινών κέντρων δέσμευσαν την ελευθερία του ανθρώπου την βούληση του και έγινε ο σύγχρονος άνθρωπος αιχμάλωτος και άβουλος. Ας ανανεώσουμε λοιπόν εδώ στο όρος του Κυρίου μας την αληθινή σχέση μας με τον μεταμορφωθέντα Ιησού Χριστό.

Ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε καλό προσκύνημα και καλή δύναμη στους πιστούς καθώς η Κέρκυρα τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα τρεις μεγάλες εορτές τον Αύγουστο. Αυτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος την 11η Αυγούστου και την Κοίμηση  της  Θεοτόκου.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: