Translate

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Ο Κερκύρας εις το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.

 Προεορτίως της μεγάλης τοπικής εορτής, της απαλλαγής της νήσου από την τουρκική πολιορκία της 11ης Αυγούστου 1716, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών κ. Νεκτάριος, λειτούργησε στον προσκυνηματικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στην ομιλία του προς τους προσκυνητές,  ο Σεβασμιότατος λαβόντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής, γύρω από το θαύμα των δύο τυφλών και του μογγιλάλου. Τρία σημεία υπογράμμισε. Πρώτον ότι το θαύμα στη ζωή της εκκλησίας μας γίνεται ως αποτέλεσμα της πίστεως και δεν ακολουθεί η πίστης του θαύματος. Στη εποχή του Χριστού το θαύμα συντελείται εξ αγάπης του Θεού για τον λαό Του και όχι για να αποκτήσει οπαδούς. Στη Παλαιά Διαθήκη γινόντουσαν επίσης θαύματα, αλλά δια αυτών, ο Θεός ήθελε να τονίσει την παρουσία Του στη ζωή των ανθρώπων. Το δεύτερο σημείο που σημείωσε ο Σεβασμιότατος ήταν ότι το θαύμα συντελείται με την συγκατάθεση του ανθρώπου, διότι ο Θεός σέβεται την ελευθερία των ανθρώπων, την οποία  ο ίδιος την χάρισε. Γι’ αυτό και στο διάλογο που είχε με τους δύο τυφλούς τους ρώτησε αν θέλουν σύμφωνα με την πίστη τους να αναβλέψουν και οι ίδιοι απάντησαν καταφατικά. Γι αυτό  και ο Κύριος τους είπε, σύμφωνα με την δύναμη της πίστεως σας, να γίνει αυτό το οποίο ζητούσαν. Ο Θεός επομένως συνεργάζεται με τον άνθρωπο προκειμένου να συντελεστεί το θαύμα και επιπλέον σέβεται την ελευθερία την οποία χάρισε στον άνθρωπο ο  ίδιος ο Θεός. Το τρίτο σημείο, ήταν η καθεστηκυία άρχουσα τάξη των Φαρισαίων και όλων των ισχυρών του λαού, οι οποίοι ποτέ δεν είδαν τα θαύματα και τις ευεργεσίες του Κυρίου  με καθαρό μάτι και γι’ αυτό και τότε, όπως και άλλοτε είχαν συκοφαντήσει και διαβάλλει τον Κύριο μας. Όμως στη ιστορία της χριστιανικής μας ζωής, αυτό συντελείται πάντοτε από εκείνους που έχουν την εξουσία στο λαό, να υποβαθμίζει την πίστη του λαού αλλά και να συκοφαντεί τον ίδιο τον Θεό, διότι δεν συμφέρει ο υπέρτατος νόμος του Θεού, ο νόμος της αγάπης Του να συγκριθεί με τα κελεύσματα και τους κοσμικούς νόμους. Γι ’αυτό το λόγο και η σύγχρονη εκκλησία δέχεται και τη συκοφαντία αλλά και την απόρριψη από το καθημερινό γίγνεσθαι, θέλοντας να εγκαθιδρύσουν το πολυθρύλητο άθεο και άθρησκο κράτος.

Ο Μητροπολίτης κάλεσε τους πιστούς χριστιανούς να συσπειρωθούν γύρω από την εκκλησία του Χριστού και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σύγχρονες σειρήνες. Επίσης κάλεσε όλους τους ανθρώπους σε έξαρση προσευχής προς τον Τριαδικό Θεό για να λυτρώσει ο Θεός την  πατρίδα μας από τα δεινά της πυράς αλλά και της προπαγάνδας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: