Translate

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Αρσένιο Μητροπολίτη Κερκύρας


Το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2016 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τη Μνήμη του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας, στον Ι.Ν. Παντοκράτορος Καμπιέλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Προηγήθηκε Λιτανεία των οστών του Αγίου, από το Επισκοπείο, όπου και φυλάσσονται, προς τον Ι.Ν. Παντοκράτορος, με τη συμμετοχή Ιερέων κάθως και πλήθους πιστών.
Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αρσενίου, ο οποίος με καταγωγή από τα Ιεροσόλυμα, μεγάλωσε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, ασκούμενος καθημερινώς στην προσευχή και στην αγάπη του για τον αληθινό Θεό. Ο Επίσκοπος Ιεροσολύμων βλέποντας τον πνευματικό αγώνα του Αγίου τον έκηρε Μοναχό, δίδοντάς του το υπέρτατο χάρισμα της Ιερωσύνης. Κατόπιν ο Άγιος οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Πατριάρχης αναγνωρίζοντας την Αγιότητα του βίου του, τον χειροτόνισε Αρχιερέα, αφού προηγουμένως το ποίμνιο της Κέρκυρας είχε ζητήσει πνευματικό πατέρα και διδάσκαλο. Έτσι ο Άγιος Αρσένιος τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Κερκύρας. Επειδή όμως η ζωή του ήταν κατά Θεόν, τίποτα δεν διεκδικούσε για τον εαυτό του, διότι οι άνθρωποι του Θεού ζουν μόνο για Εκείνον και όχι για τον εαυτό τους, απαρνούμενοι τα πάντα. Σύντομα αναδείχθηκε σε προστάτη των χηρών, των ορφανών και των αδικουμένων. Λόγω των επιθέσεων των πειρατών ο Άγιος Αρσένιος, περιπλανήθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα και εκοιμήθη στην Κόρινθο. Όμως οι Κερκυραίοι θέλησαν να μεταφέρουν το σώμα του πνευματικού τους πατέρα πίσω στο νησί, όπερ και εγένετο.
Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Αρσένιος προσπάθησε σε όλη του τη ζωή να ενδυθεί την Αρετή, τη Χάρη δηλαδή του Τριαδικού Θεού, την Άκτιστη Ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος. Όμως στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος ζει μέσα στην παραφροσύνη, μέσα σε μια παρά φύσιν κατάσταση, όπου ο ένας μισεί τον άλλο και τον κατακρίνει.. Οι άνθρωποι γίνονται φιλήδονοι και αποστρέφονται το Θεό. Αντιθέτως μέσα στην κατά Χριστόν ζωή υπάρχει η αγαπητική σχέση, τόσο με το Δημιουργό, όσο και με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, η ενότητα εν Αγίω Πνεύματι.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως ο Άγιος Αρσένιος έρχεται και μας ανακαλεί από την οδό της αμαρτίας και της φυγής από το Χριστό, στην επάνοδο και την κατά Θεόν ζωή και ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου να είναι παντοτινές στο Θρόνο του Κυρίου.















 













Δεν υπάρχουν σχόλια: