Translate

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τιμητική Εκδήλωση για τους Εκπαιδευτικούς της Κέρκυρας από την Ι.Μ. Κερκύρας

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Ι.Χ.Π. “ η Πλατυτέρα “, η τιμητική εκδήλωση της Ι.Μ. Κερκύρας για τους εκπαιδευτικούς του νησιού, εξ’αφορμής της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, με θέμα : “ Η παιδεία της ερήμου"  και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ελισσαίο. Προηγήθηκε η Βυζαντινή Χορωδία της Ι.Μ., η οποία έψαλλε ύμνους, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Χοράρχη Γεωργίου Λαδοβρέχη. Εν συνεχεία παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό για τους Τρεις Ιεράρχες, από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο π. Ελισσαίος στο λόγο του επεσήμανε την στάση των Τριών Ιεραρχών σχετικά με την Αρχαιοελληνική Φιλοσοφία και τη Θεολογία της Εκκλησίας μας, μια στάση θετική, νηφάλια, αλλά και κριτική. Μέσω εκείνων έγινε η επανεκτίμηση των ελληνικών γρμμάτων, αφού ήταν προικισμένοι με την παιδεία, την κατά Θεόν σοφία, αλλά και με την Αγιότητα. Έδωσαν τις πραγματικές διαστάσεις τόσο στην παιδεία, όσο και στην Θεολογία.
Ακόμη ο π. Ελισσαίος αναφερόμενος στη λέξη παιδεία, υπογράμμισε πως αποτελεί πολυσήμαντη και βαρυσήμαντη λέξη, με τεράστιο ιστορικό βάρος για τους εκπαιδευτικούς. Η παιδεία είναι εκείνη που προσφέρει το άλας και το φως στον κόσμο. Σημαίνει ηθική καλλιέργεια, άσκηση και πνευματική αγωγή.
Κλείνοντας ο π. Ελισσαίος τόνισε ότι ζούμε για να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε συνεχώς την επίπονη και δημιουργική φύση της ελευθερίας. Ζούμε ακόμη για να βιώνουμε την κοινωνία, όχι το δικό μου, αλλά το δικό μας. Να μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε τα υλικά και πνευματικά αγαθά και ας αφήσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το αποτέλεσμα των κόπων τους στην αγάπη και την ελυθερία των παιδιών. Τέλος δεν πρέπει να αφήσουν με κανέναν τρόπο να τους καταλάβει η απαισιοδοξία αν και έχουν μείνει λίγοι, εκείνοι που αγωνίζονται πραγματικά. Οι Ιεράρχες δεν ήταν πολλοί, αλλά μόνο Τρεις.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς, ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες είναι εκείνοι οι οποίοι ζώντας μέσα από την άσκηση και την γνήσια κοινωνία με το Θεό, εκφράστηκαν για την παιδεία. Μακάρι και στη σημερινή εποχή, που η κοινωνία μας έχει χάσει τον πνευματικό της προσανατολισμό, ζώντας σε μια σύγχυση, οι Τρεις Ιεράρχες να ξαναφωτίσουν τις καρδιές μας και τη ζωή μας. Στις περισσότερτες φορές το έργο των εκπαιδευτικών είναι θετικό. Υπάρχουν όμως φορές που παράγεται αρνητικό έργο, όπου τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν το νόημα της παίδευσης. Ένω έχουν δίψα για μάθηση, δεν έχουν τις κατευθυντήριες γραμμές.
Η Ορθοδοξία συμπορεύτηκε με το Έθνος μας, προσφέροντάς του τα πάντα και κράτησε αναμμένη τη δάδα του φωτός για τους νέους ανθρώπους, παρά την πολεμική που υφίσταται, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος. Σήμερα ζούμε σε πνευματική κατάπτωση, διότι γίναμε θιασώτες του στείρου άθεου δυτικού ουμανισμού, του ορθολογισμού και παραδοθήκαμε στο πνεύμα του συμφέροντος.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε όλοι να ανανεωθούμε μέσα από το πνεύμα των Τριών Ιεραρχών.



                                     









Δεν υπάρχουν σχόλια: