Translate

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η Εορτή του Αγίου Ιωάννου στην Κέρκυρα


Τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου 2016 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Πόλεως, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την παρουσία πλήθους πιστών.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος στο σύντομο λόγο του υπογράμμισε πως η προτροπή για μετάνοια του Αγίου Ιωάννου είναι επίκαιρη όσο ποτέ σήμερα, σε μια κοινωνία που αποχριστιανοποιείται και αλλωτριώνεται και τόνισε πως τόσο οι Επίσκοποι, όσο και οι Ιερείς είναι οι θεματοφύλακες της πίστεωςκαι της αληθείας, αφού παντοτε αποτελούσαν και αποτελούν τους μπροστάρηδες στους πνευματικούς αγώνες της πατρίδος μας, κηρύσσοντας τον Ιησού Χριστό και προβάλλοντας αντίσταση στις αντίθεες δυνάμεις.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός ο οποίος χαρακτήρισε τον Άγιο Ιωάννη ηγέτη της εποχής του. Υπήρξε ο μείζων από τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, διαθέτοντας χαρακτηριστικά τα οποία λείπουν στην εποχή μας. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα όρια του Αγίου Ιωάννου, όπου τολμά και ελέγχει τον ηγεμόνα της τότε εποχής, ξέρει όμως πότε να κάνει πίσω και να αποσυρθεί. Υπήρξε πραγματικός ηγέτης όχι κατά κόσμον, αλλά κατά Θεόν.
Ακόμη ο π. Θεμιστοκλής είπε πως εμείς οι άνθρωποι καλούμαστε από την Εκκλησία να έχουμε όρια σε τρία σημεία, όπως ακριβώς και ο Πρόδρομος. Το πρώτο όριο έχει να κάνει με το θέλημα του Θεού. Είναι η επίγνωση ότι πιο πάνω από εμάς είναι ο Θεός, ως πρόσωπο και όχι ως μια αφηρημένη ανώτερη δύναμη. Το δεύτερο σημείο είναι το όριο της ταπεινώσεως, που σημαίνει ότι δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου ρόλο Μεσσία. Το τρίτο όριο είναι η Αγάπη εν Αληθεία. Ο Πρόδρομος καλεί τους ανθρώπους σε μετάνοια, αλλά ταυτόχρονα είναι και αληθινός απέναντί τους. Έχει αγάπη γνήσια και όχι κολακευτική, μια αγάπη που αποσκοπεί να κάνει καλό στον άλλο και όχι να « θάψει » τις αδυναμίες τους.
Βλέποντας τα παραπάνω τρία χαρακτηριστικά στη δική μας ζωή, συνέχισε ο π. Θεμιστοκλής, διαπιστώνουμε ότι αντί της εκπλήρωσης του Θείου θελήματος, οδηγούμαστε στην εκπλήρωση του ιδίου θελήματος, στο αυτοθέλημα. Επίσης είμαστε υπερήφανοι νομίζοντας ότι ξέρουμε τα πάντα και γινόμαστε κριτές των πάντων. Όσον αφορά τέλος την αγάπη εν αληθεία, εκείνη είναι που λείπει από τη σημερινή εποχή και έχει αντικατασταθεί από την αγαπολογία, την κολακία, επειδή ακριβώς φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια στους άλλους.
Κλένοντας ο π. Θεμιστοκλής υπογράμμισε πως καλούμαστε να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας, βάζοντας όρια στη ζωή μας, με την ταπείνωση και την εν αληθεία αγάπη, μιμούμενοι των Άγιο Ιωάννη.










































Δεν υπάρχουν σχόλια: