Translate

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ




Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Απριλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας. Καλεσμένος του Κύκλου Φοιτητών, Νέων Επιστημόνων και Εργαζομένων της τοπικής Εκκλησίας ήταν ο σπουδαίος λόγιος, συγγραφέας, θεολόγος και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος μίλησε με θέμα: «η κρίση στην Ελλάδα: ιδιαιτερότητες και δυνατότητες».

Ο κ. Γιανναράς επεσήμανε ορισμένα χαρακτηριστικά της κρίσης. Υποκαθιστούμε τα πράγματα, την αλήθεια, με τις εντυπώσεις. Η κρίση στην ουσία είναι παρακμή, διότι λησμονήσαμε τη συλλογικότητα, υποκαταστήσαμε τα νοήματα και τις ποιότητες της ζωής μας με τον καταναλωτισμό, ενώ πνευματικά αλλοτριωθήκαμε. Η κρίση επιτείνεται από την αδυναμία λειτουργίας του κράτους ως προασπιστού του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο πρέπει να επανα-οριστεί, ενώ η παιδεία δεν μπόρεσε να διαφυλάξει τη γλώσσα (ιστορικό έγκλημα η καθιέρωση του μονοτονικού), την ιστορία και τα πρότυπα, την παράδοση ως νοοτροπία συνάντησης προσώπων και από κοινού δράσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιανναράς απάντησε σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των συμμετεχόντων και επεσήμανε ότι υπάρχει ελπίδα εφόσον αναζητήσουμε ποιότητα και αληθινή χαρά στη ζωή μας, μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, τόνισε τη σημασία της ενορίας ως τρόπου αναδιοργάνωσης του συλλογικού βίου, ενώ σε σχετική ερώτηση διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την Ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο για εθνικούς λόγους, αλλά, κυρίως, διότι πάντοτε κομίζει μία πρόταση πολιτισμού που είναι η βάση για μία αλλιώτικη Ευρώπη. Δυστυχώς σήμερα οι πολλοί έχουν απορροφηθεί από το ατομοκεντρικό πρότυπο ζωής, τα περιμένουν όλα έτοιμα από το κράτος και δεν είναι σε θέση να παλέψουν για την αλήθεια στη ζωή, η οποία εκ της παραδόσεώς μας πάντοτε προερχόταν από το «κοινωνείν». Ο ευχαριστιακός τρόπος της Εκκλησίας, η δύναμη και η αυθεντικότητα της παράδοσής μας μπορούν να γίνουν οι βάσεις για να αναπτύξουμε τις δυνατότητες του λαού μας. Η ευθύνη είναι προσωπική και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν βήματα αξιοποιώντας τα χαρίσματά τους και τη δημιουργικότητά τους, μολονότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει ξεκάθαρα εξαντλήσει οποιαδήποτε προοπτική διαφορετικότητας.

Τον κ. Γιανναρά καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία του έργου του, με το οποίο συνέβαλε στο να διακρίνουμε τα κριτήρια της πνευματικής μας παράδοσης και να μπορούμε να έχουμε βάσεις για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας, ευχαριστώντας τον για την ανταπόκριση στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας.

Ο κ. Γιανναράς θα μιλήσει το απόγευμα της Δευτέρας 11 Απριλίου 2016 και ώρα 7 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), στα πλαίσια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα «Γιατί άλυτο το πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα σήμερα;».




Δεν υπάρχουν σχόλια: