Translate

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος


Το απόγευμα της Κυριακής 17 Απριλίου 2016 τελέστηκε ο τελευταίος για φέτος Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλοχίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο και ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη ευλογία για τον ίδιο η επίσκεψή του στην Κέρκυρα, σε ένα νησί που κηρύχθηκε ο λόγος του Θεού από την εποχή του Αποστόλου Παύλου. Ακόμη ο κ. Αμφιλόχιος σημείωσε ότι μόνο εντός της Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας μας ο άνθρωπος σώζεται και αγιάζεται, βιώνοντας τη χαρά του Αναστάντος Χριστού.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο λόγιος Αγιορείτης π. Αντύπας, Γέροντας του Ιβηριτικού Κελίου Αγίας Άννης, Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα : “ Διώκετε τον αγιασμό “. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι σκοπός της ζωής του Χριστιανού είναι ο αγιασμός. Ο Θεός δημιούργησε από αγάπη τον άνθρωπο, κατ’εικόνα και ομοίωσή Του. Το κατ’εικόνα αφορά τα χαρίσματα που τον κατέστησαν βασιλέα της κτίσεως, δηλαδή τη λογική, το λόγο, τη συνείδηση, το αυτεξούσιο και την ελευθερία. Το καθ’ομοίωση αναφέρεται στη δυνατότητα του ανθρώπου να γίνει κατά χάριν Θεός. Με άλλα λόγια να φθάσει στη θέωση. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι χωρίς τον αγιασμό, κανείς δεν θα μπορέσει να δει τον Κύριο. Ο προσωπικός αγιασμός είναι η πορεία μας προς τον ουρανό, ο δρόμος προς τη Βασιλεία του Θεού.

Επιπροσθέτως ο π. Αντύπας υπογράμμισε ότι ο δρόμος του αγιασμού είναι δύσβατο μονοπάτι, μια πορεία μαρτυρική. Τα εφόδια που χρειάζεται ο πιστός για να βαδίσει τη στενή και τεθλιμμένη οδό, είναι πρώτα απ’όλα η ορθή πίστη στον Τριαδικό Θεό, η συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και προπάντων στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου ο άνθρωπος γίνεται συσσωμος και σύναιμος Χριστού, η ταπεινοφροσύνη και πάνω απ’όλα η αγάπη τόσο προς το Θεό, όσο και προς τους αδελφούς μας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Κερκύρας ο οποίος ευχαρίστησε τόσο το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, όσο και τον π. Αντύπα. Επεσήμανε και εκείνος με τη σειρά του ότι σκοπός της ζωής του κάθε Χριστιανού είναι ο αγιασμός και η ένωσή του με τον Τριαδικό Θεό.
Να σημειωθεί τέλος ότι στον Εσπερινό παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: