Translate

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΗΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 το τέταρτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, παιδοψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας.
Το θέμα του μαθήματος ήταν «Η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων πηγή παιδείας στην εποχή μας». Ο εισηγητής τόνισε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται αφορμή παιδείας όταν τις βλέπουμε ως ευκαιρία να αλλάξουμε τον εαυτό μας χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση από τον άλλο. Όταν προσπαθούμε να διαμορφώσουμε την ταυτότητά μας επιλέγοντας να χτίσουμε με στοιχεία που προκύπτουν από την αλληλεπίδρασή μας με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας. Αιτία των συγκρούσεων ανάμεσα στους ανθρώπους σήμερα είναι η διαφορετική ανάγνωση από τους άλλους των χαρακτηριστικών του καθενός. Σήμερα έχουμε ανάγκη από οικειότητα, διότι η εποχή μας ωθεί σε έναν εγκλωβισμό στον εαυτό μας και στην ατομική μας αυτάρκεια.
Η ταυτότητα του ανθρώπου διαμορφώνεται μέσα από τα ΟΧΙ τα οποία λέει στην προσπάθεια να είναι διαφορετικός. Αν μείνουμε όμως σε στερεότυπες αντιδράσεις, τότε θα δυσκολευτούμε, διότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων. Για να συναντηθούμε με τους άλλους καλούμαστε να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Τα εμπόδια στη συνάντηση με τον πλησίον είναι μία πρόκληση αυτογνωσίας και διαμόρφωσης προσωπικής ποιότητας.
Ο ομιλητής τόνισε ότι είναι λανθασμένη η προσέγγισης των σχέσεων μέσω της υπομονής. Κανέναν δεν μπορούμε να αντέξουμε, όσο δυνατοί κι αν είμαστε, αν δεν τον αγαπήσουμε. Το βλέμμα μας είναι σημείο κατατεθέν, ενώ η κατάθλιψη αποτυπώνει θυμό και χρειάζεται στοργή από τους άλλους και αυτοκριτική ώστε να βρούμε τη αλήθεια.
Τέλος, ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε την βλακεία του εγωισμού, όπως επίσης και ότι άλλο η θυσία και άλλο η αυτοκαταστροφή, ενώ οι δυσκολίες μας κρατάνε νέους και μας κάνουν να αυτο-ανανεωνόμαστε για να κρατηθούμε στις προκλήσεις. Χρειάζεται θέαση του κόσμου και της ζωής και τω άλλων δια της ευχαριστίας, της δοξολογίας στον Θεό που μας δίνει ευκαιρίες να ζήσουμε με ποιότητα, είτε χαράς είτε αγώνα!
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, κλείνοντας την εκδήλωση, επεσήμανε ότι η πίστη στον Θεό δίνει δύναμη ώστε οι ανθρώπινες σχέσεις να μην υποκύψουν στο κακό και την αμαρτία, δηλαδή στην επικράτηση του εγωισμού και τόνισε τον φόβο που έχουν οι άνθρωποι, παρασυρμένοι από τους λογισμούς τους, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αγαπήσουν και να μοιραστούν. Η ασκητική πρόταση ζωή της Εκκλησίας δίνει τελικά τη δύναμη ώστε οι ανθρώπινες σχέσεις να έχουν αληθινή ποιότητα, γιατί ο καθένας εκκόπτοντας το ίδιον θέλημα μπορεί να συναντηθεί με τον άλλο.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων.







Δεν υπάρχουν σχόλια: