Translate

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ανακήρυξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’ σε Επίτιμο Δημότη Κέρκυρας

Το βράδυ της Τρίτης 9 Αυγούστου 2016 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Κέρκυρας και του επεδώθη το αργυρό μετάλλιο της κερκυραϊκής αξιοσύνης, από το Δήμαρχο του νησιού κ. Κώστα Νικολούζο, στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Την απόφαση ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Ράλλης.
Στην προσφώνησή του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς μεταξύ της Κέρκυρας και της Κύπρου. Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κέρκυρα, συνέχισε ο κ. Νικολούζος, η ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη της, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, ενός Ιεράρχη με αγωνιστικό πνεύμα, που υπερασπίζεται τα δίκαια του ποιμνίου του.
Ακολούθησε η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου, ο οποίος και εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για την μεγάλη τιμή που έκανε ο Δήμος της Κέρκυρας σε εκείνον. Ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής : “ Πρώτος πολίτης της Κέρκυρας, μάλιστα όχι επίτιμος, αυτοδικαίω τω τρόπω και όχι ύστερα από απόφαση Δημοτικού ή άλλου συμβουλίου, είναι ο Κύπριος Άγιος Σπυρίδων, τη φοβερά προστασία του οποίου απολαμβάνει η Κέρκυρα. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος των δύο ελληνικών μας νήσων, που φυλάγουν Θερμοπύλες, η μια στο βορειοδυτικό και η άλλη στο νοτιοανατολικό άκρο του Ελληνισμού. Στην Κύπρο, παρά τους τόσους άλλους Αγίους μας, οσφραινόμαστε ακόμα έντονα την ευωδία των χαρισμάτων του. Η ακοή μας γεμίζει από τους ήχους της μυστικής παρουσίας του. Η ομορφιά της Αγιότητάς του καταθέλγει νοητά την όρασή μας. Τον αισθανόμαστε δικό μας, γιατί ο τόπος που αγίασε είναι ο δικός μας τόπος. Τόπος αποστολοβάδιστος, τόπος αγιοτόκος, τόπος Χριστιανικής μαρτυρίας και εθνικού μαρτυρίου. Δεσμοί ιδιαίτεροι Κύπρου και Κέρκυρας, εκτός του συνδετικού κρίκου του Αγίου Σπυρίδωνος, λόγω των αποστάσεων, δεν μαρτυρούνται από παλιά. Η Κυπριακή καταγωγή της μητέρας του Καποδίστρια ίσως είναι μια εξαίρεση, που ώθησε τους πρωγόνους μας να εξωτερικεύσουν επίσημα τα αισθήματα, που πάντα κυριαρχούσαν στην καρδιά τους και να αποστείλουν πρεσβεία στον τότε Κυβερνήτη, για να ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στο Ελληνικό Κράτος. Δεσμός ωστόσο ακατάλυτος και ιδιαίτερα συνεκτικός ανάμεσά μας, παραμένει η Ελληνική κοινή μας καταγωγή, μαρτυρούμενη από τους προομηρικούς χρόνους. Οι κοινές αγωνίες για τα εθνικά μας θέματα, η χαρά για τις εθνικές επιτυχίες, η θλίψη για τις αποτυχίες, η ικανοποίηση για τη συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αποτελεί όντως προνόμοιο να έχει γεννηθεί και να είναι κάποιος Έλληνας. Η Ελληνική ιδιότητα συνδέει το άτομο με ό,τι ευγενές και ωραίο έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα. Χωρίς την Ελλάδα που ενσαρκώνει την αρετή και το υψηλό φρόνημα, η Κύπρος όπως και κάθε τμήμα του Ελληνισμού, θα έχει τη μοίρα λαών χωρίς ιδανικά, που έμειναν απλώς ως μια υποσημείωση στην ιστορία “.
Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος απευθύνθηκε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα λέγοντας τα εξής : “ Όταν κινδύνευες, με κίνδυνο της ζωής μας σε φυγαδεύσαμε στην Κωνσταντινούπολη, απ’όπου αργότερα έφθασες εδώ. Τώρα κινδυνεύουμε να εκδιωχθούμε εμείς από την Κύπρο. Έχουμε νομίζω το δικαίωμα – μας το δίνουν η κοινή μας πίστη και εθνική καταγωγή – να σου ζητήσουμε να έλθεις και να μας σώσεις. Όπως έκανες 300 ακριβώς χρόνια πριν με την Κέρκυρα, αποσοβώντας τον εκβαρβαρισμό της Ευρώπης απο τους Τούρκους, να απομακρύνεις από τη γη μας τον αλλόθρησκο εισβολέα. Για να μπορέσουμε να πορευθούμε στη Μονή και στον τάφο σου και να λατρεύσουμε ελεύθερα το Θεό μας “.
Ο Μακαριώτατος δώρησε στον Δήμαρχο κ. Νικολούζο ασημένιο δίσκο με τους Αγίους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα.
Στη συνέχεια έγινε η ομιλία του κ. Κώστα Σερέζη με θέμα “ Ο Άγιος Σπυρίδων, συνδετικός κρίκος μεταξύ Κερκύρας και Κύπρου, στην κυπριακή τέχνη και παράδοση “. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου από τη Δημοτική Χορωδία “ Δημόδοκος “.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομου βίντεο με την παρουσίαση φωτογραφιών του κ. Δημήτρη Ταλιάνη, τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Κέρκυρα και την παρουσία του Αγίου στη ζωή του νησιού.
 

 


 







 



 

 





 
 

 



   



Δεν υπάρχουν σχόλια: