Translate

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών.


Το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, προσκεκλημένος του επιχώριου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Ο κ. Θεολόγος καλωσόρισε το Μητροπολίτη Κερκύρας, σημειώνοντας ότι ο τόπος αυτός των Σερρών, είναι μυρωμένος από τα δάκρυα και τους ασκητικούς ιδρώτες επτά αιώνων, από τις διάπυρες και θεοπειθείς προσευχές των δύο Αγίων κτητόρων, Ιωαννικίου και Ιωάννου. Ακόμη ο κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στους δεσμούς αδελφικής αγάπης που τον συνδέουν με το Σεβασμιώτατο, καθότι και οι δύο χειροτονήθηκαν από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο.
Τέλος ο Μητροπολίτης Σερρών ευχαρίστησε τον κ. Νεκτάριο καθώς κομίζει την ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνος. Ένας εκ των δύο κτητόρων του Μοναστηριού, ο Άγιος Ιωάννης εκοιμήθη τη 12η Δεκεμβρίου 1333, την ημέρα δηλαδή της Μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος. Επιπλέον εντός της Μονής βρίσκεται παρεκκλήσι, του Αγίου Σπυρίδωνος.
Από τη μεριά του ο κ. Νεκτάριος αφού ευχαρίστησε και εκείνος το Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, τόνισε στο λόγο του ότι το συμπόσιο της ακολασίας που οργάνωσε τότε ο Ηρώδης και είχε ως αποτέλεσμα την αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, συνεχίζεται έως τη σήμερον, μέσα στη ζωή που τη χαρακτηρίζει η εκκοσμίκευση και όπου προτάσσεται το “ εγώ “, του καθενός. Η αναίδεια είναι το πρώτο χαρακτηριστικό του σύγχρονου συμποσίου , όπου ο σημερινός άνθρωπος έχει καταστρατηγήσει όλες τις αξίες της κοινωνίας και της πατρίδας, διαγράφοντας μ’αυτόν τον τρόπο την ιερότητα των δεσμών μέσα στην οικογένεια. Το σημερινό συμπόσιο έχει και ένα δεύτερο χαρακτηριστικό, αυτό της ασέλγειας. Παρατηρούμε δυστυχώς ανθρώπους να έχουν παραδωθεί στις ακόλαστες επιθυμίες τους και η λέξη ήθος απουσιάζει παντελώς από τη ζωή τους. Και το τρίτο στοιχείο αυτού του σύγχρονου συμποσίου της εκκοσμικεύσεως είναι η φίμωση της αληθείας. Οι άνθρωποι έχοντας θεώρηση μόνο των επιγείων και εφήμερων, αδιαφορούν επιδεικτικά για το επέκεινα και τη σχέση τους με το Θεό.
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι η Εκκλησίας μας αντιτείνει στα ανωτέρω, ένα συμπόσιο πνευματικό, αντί της αναίδειας. Το συμπόσιο αυτό περιλαμβάνει την πίστη στον Κύριό μας, την ιερότητα και το σεβασμό στον κατ’εικόνα Θεού πλασμένο άνθρωπο. Μέσα από αυτή την ιερότητα και το σεβασμό, μπορούν να επανοικοδομηθούν οι οικογενειακές και κατ’επέκταση οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων. Επιπλέον η Εκκλησία αντιτείνει τα όρια αντί της ακολασίας. Και το τρίτο είναι η αλήθεια, απέναντι στην προσπάθεια φιμώσεώς της. Η αλήθεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά πρόσωπο, είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, τον Οποίο και διηκώνησε ο Τίμιος Πρόδρομος. Αυτή η αλήθεια θα ελευθερώσει και το σημερινό μας κόσμο, από το σκότος του εωσφορικού ψεύδους και της πραγματώσεως παντοιοτρόπως του ιδίου θελήματος, κατέληξε ο κ. Νεκτάριος.
Να σημειωθεί τέλος ότι την επομένη ημέρα το πρωί 29 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Κερκύρας συλλειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, μετά του επιχώριου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: