Translate

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Συναυλία της Χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας “ Ο Άγιος Αρσένιος “.


Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 3 Αυγούστου 2016 στο “ Πλακάδο του Αγίου “ δίπλα από το ναό της Παναγίας των Ξένων, η Συναυλία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας “ Ο Άγιος Αρσένιος “, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη. Ακούστηκαν ύμνοι από την Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εναρκτήρια προσφώνηση του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Κερκύρας και Προϊσταμένου του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνου Κωνσταντά, ο οποίος και παρουσίασε τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στην πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1716, μεσούντος του 7ου Βενετοτουρκικού πολέμου (1714-1718), αλλά και στην θαυματουργική επέμβαση του Προστάτου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος παρουσίαστηκε πάνω από το Παλαιό Φρούριο καταδιώκοντας τους Αγαρηνούς, κρατώντας στα χέρια του ρομφαία, μέσα σε φοβερή καταιγίδα. Αξίζει να σημειωθεί η αναγνώριση του θαύματος και από τους ίδιους τους Οθωμανούς. Στην Κέρκυρα αποφασίστηκε από τις Ενετικές αρχές η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου από τον επόμενο κιόλας χρόνο, ως ευχαριστήρια δοξολογία σε εκείνον, κατέληξε ο π. Ιουστίνος.
Ακολούθησαν οι ύμνοι από την Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος, προβολή μικρής ταινίας για την παρουσία του Αγίου στη ζωή της Κέρκυρας, με οπτικοποιημένο φωτογραφικό υλικό του κ. Δημητρίου Ταλιάνη, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ο οποίος και τόνισε ότι όλοι οι Κερκυραίοι είμαστε ευγνώμονες στον Άγιό μας, διότι με την θαυματουργική του επέμβαση διέσωσε την Ορθόδοξη πίστη του λαού της νήσου. Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όπως ο Άγιος το 1716 συνάθροισε όλους τους ανθρώπους και απέκρουσε τους εχθρούς της πίστεως, έτσι και τώρα να ενώσει τους πιστούς της Τοπικής Εκκλησίας, ώστε εκείνοι να δώσουν ομολογία πίστεως και μαρτυρία αγάπης, διακονίας και ειρήνης.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλους όσους συνετέλεσαν στη επιτυχία της εκδήλωσης.
Τέλος την εκδήλωση παρουσίασε ο Διάκονος Γεώργιος Μπογδάνος.
Να σημειωθεί ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών της συμπλήρωσης 300 χρόνων, από την Οθωμανική πολιορκία (1716) της Κέρκυρας και το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος.

























 











Δεν υπάρχουν σχόλια: