Translate

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Νεκτάριο στην Κέρκυρα



Τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου 2016 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας για τον Άγιο Νεκτάριο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Βελέτζας, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Κερκύρας και Διευθυντής του Γραφείου Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου. Ο επί γης βίος του Αγίου είχε τρία χαρακτηριστικά : την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν Χαρίσματα του Παρακλήτου. Ο Άγιος Νεκτάριος συκοφαντήθηκε και διώχθηκε πολύ. Στην εμπαθή αυτή συμπεριφορά των ανθρώπων, εκείνος την υπέμεινε αγόγγυστα συγχωρώντας τους, προσευχόμενος στο Θεό. Είχε αγάπη προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Ως διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, αντί να τιμωρεί τους σπουδαστές, τιμωρούσε τον εαυτό του. Πολλές φορές καθάριζε ο ίδιος τη Σχολή, μιμούμενος το Διδάσκαλό του, ο Οποίος στο Μυστικό Δείπνο έπλεινε τα πόδια των Μαθητών Του. Ο Ιερός Υμνογράφος αναφέρει ότι ο Άγιος Νεκτάριος αγάπησε πολύ, σε μια εποχή που η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων είχε ψυγεί. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη σημερινή μας κοινωνία, πρόσθεσε ο π. Χερουβείμ.
Κλείνοντας ο π. Χερουβείμ ζήτησε από τους πιστούς να έχουν ως πρότυπο στη ζωή τους τον Άγιο Νεκτάριο και απευθυνόμενος στον κ. Νεκτάριο ευχήθηκε ο Άγιος του οποίου φέρει το όνομα, να τον ενισχύει στο ποιμαντικό του έργο, οδηγώντας τους ανθρώπους που του ενεπιστεύθη ο Κύριός μας στη σωτηρία.
Στο τέλος του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο για την αγάπη και παρουσία του, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Κωνσταντά, το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, καθώς και όλους του Ιερείς, τους μοναχούς και μοναχές της τοπικής Εκκλησίας, μα πάνω από όλους τον πιστό λαό της Κέρκυρας, για την αγάπη του στο πρόσωπο του πνευματικού του πατέρα και τις προσευχές του, οι οποίες τον ενισχύουν.
Τέλος κλήρος και λαός ευχήθηκαν στο Μητροπολίτη Κερκύρας να τον ενδυναμώνει Κύριος ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου.













 


Δεν υπάρχουν σχόλια: