Translate

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Νικόλαο Καναλίων


Το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στον κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, ανέλυσε τα λόγια του ιερού υμνοδού, ο οποίος αναφέρει τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Άγιο Νικόλαο. Κατά  πρώτον υπήρξε αντίπαλος της ασέβειας και υπέρμαχος της ευσέβειας. Η ασέβεια προβάλει το ανθρώπινο θράσος, το οποίοι παραμορφώνει τον άνθρωπο και στρέφεται εναντίον του Θεού. Από την άλλη μεριά η ευσέβεια δεν είναι ένα σχήμα εξωτερικό, έχει να κάνει με την καρδιά του ανθρώπου, πηγάζει από τον ψυχικό κόσμο ενός εκάστου. Κατά δεύτερον ο Άγιος Νικόλαος είναι πρωτοστάτης της Εκκλησίας. Ως Ιεράρχης και πνευματικός πατέρας ήταν μπροστάρης όλων των πνευματικών αγώνων και των καλών έργων , με κορωνίδα αυτών τη σωτηρία των ανθρώπων.  Η ευθύνη του Επισκόπου είναι να καταγγέλει την αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστεως στους ανθρώπους, είναι δηλαδή ο εγγυητής της Πίστεως. Κατά τρίτον ο Άγιος Νικόλαος πολέμησε την αίρεση του Αρείου, συμμετέχοντας στην Α’ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο, μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Οφείλουμε και εμείς σήμερα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας,  να ορθώσουμε το ανάστημά μας, αντιστεκόμενοι στις πολυάριθμες αιρέσεις και στην προσπάθεια αλλοίωσης του Ορθοδόξου φρονήματος του λαού μας. Προϋπόθεση στα ανωτέρω αποτελεί η υπακοή των πιστών στην Εκκλησία.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να δανειστούν όλα τα στοιχεία της προσωπικότητος του Αγίου Νικολάου, ούτως ώστε ο καθένας να οικοδομεί την δική του προσωπικότητα, με πίστη και αγάπη στον Ιησού Χριστό.







Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον  π. Παναγιώτη Κεμετζόπουλο και Αναγνώστη τον κ. Σπυρίδωνα Τσιώλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: