Translate

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

“Ασκητική ζωή στην εποχή μας”



Στα πλαίσια της ‘Εκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου της Ι.Μ. Κερκύρας σε συνεργασία με τις εκδόσεις “ΕΝ ΠΛΩ”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα : “Ασκητική ζωή στην εποχή μας”, με αφορμή το βιβλίο : “ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ”, του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμουρι της Αγγλίας Ρόουαν Ουίλιαμς (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ). Για το θέμα συζήτησαν ο Πανοσιολ. Αρχ. Τιμόθεος Γεωργίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υ.Θ. Πλατυτέρας και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας.
Ο π. Τιμόθεος επεσήμανε την σπουδαιότητα που έχει ένας θρησκευτικός ηγέτης  και δη της πλέον εκκοσμικευμένης Χριστιανικής ομολογίας, της Αγγλικανικής Εκκλησίας, να εντρυφεί μέσα στον πνευματικό πλούτο των Πατέρων της ερήμου, στο Γεροντικό και να μιλά για την ασκητική ζωή στην εποχή μας. Πρώτο  μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από το βιβλίο είναι η ανάγκη της αυτομεμψίας, ιδιαίτερα σήμερα, που προτάσσεται το εγώ και η ατομικότητα, με την ταυτόχρονη υποτίμηση των διαπροσωπικών σχέσων. Από την άλλη μεριά όμως το πρόσωπο νοείται μονάχα ως σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Ένα δεύτερο στοιχείο που εντοπίζει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο είναι η ανάγκη ο άνθρωπος να ακούει. Και ένα τρίτο στοιχείο είναι ο ορισμός του ποιός είναι πραγματικά ελεύθερος. Ελεύθερος δεν είναι εκείνος που έχει τη  δυνατότητα πολλών επιλογών, αλλά αυτός που έχει κάνει την ενδοσκόπησή στην ψυχή του, ξέρει ποιός είναι, γνωρίζει τα όριά του και κοινωνεί αγαπητικά με την ελευθερία που δεν είναι μια ιδέα, αλλά πρόσωπο, ο ίδιος ο Χριστός. 
Στη συνεχεία ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Η έκθεση βιβλίου λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: