Translate

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαϊων στον Ι. Ν. Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος



Τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2018 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαϊων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Κυριός μας εισοδεύει στην αγία πόλη Ιερουσαλήμ, ταπεινός και πράος τη καρδία, επί πώλου όνου καθήμενος, με τους παίδες των Εβραίων, που ζούσαν τότε κάτω από τα δεσμά της ρωμαϊκής κατοχής, να ζητωκραυγάζουν το “Ωσαννά”, το οποίο σημαίνει “σώσε μας Κύριε”. Ο δοξολογητικός αυτός αίνος, όπως προφητεύθηκε, βγήκε από τα στόματα των νηπίων και τον θηλαζόντων, όλων εκείνων δηλαδή που έχουν άδολη καρδιά και ατενίζουν τον Θεό καθώς εστί. Ο Κύριός μας ήλθε στον κόσμο ως ελευθερωτής. Ελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος στο σύνολό του, από τη μεγαλύτερη σκλαβιά, αυτήν της φθοράς και του θανάτου. Στο πρόσωπο του τετραημέρου Λαζάρου αντικατοπτρίζεται ολάκερη η πεπτωκυία ανθρωπότητα, η παραδομένη στη φθορά και στο θάνατο. Ο Χριστός εγείρει τον φίλο Του, δεικνύοντας την κοινή μας ανάσταση, την καινή ζωή της αιωνιότητος. Την  ζωή αυτή της αιωνιότητος, προγεύτηκαν από την παρούσα ζωή οι Άγιοι της Πίστεώς μας. Ο Άγιος Σπυρίδων, το υπερφυές θαύμα του οποίου πανηγυρίζει η Κέρκυρα, με την αφθαρσία του ιερού του σκηνώματος, δεικνύει στον καθένα μας, ότι ο άνθρωπος πλάστηκε ώστε να ζει αιωνίως και αγαπητικά με τον Δημιουργό του. Ο Άγιος Σπυρίδων εισοδεύει στην καρδιά κάθε κερκυραίου και όχι μόνον, οδηγώντας τον στον Τριαδικό Θεό.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς να πορεύονται στο δρόμο της μετάνοιας, της ταπείνωσης και πάνω απ’όλα της ανιδιοτελούς αγάπης, ώστε και εκείνοι να γευθούν την αφθαρσία και την αιωνιότητα, δια πρεσβειών του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.















Δεν υπάρχουν σχόλια: