Translate

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ;


ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ; – Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2016 συνεχίστηκαν οι συνάξεις του κύκλου Γονέων της Ενορίας Αγίων Πάντων Κέρκυρας για το ιεραποστολικό έτος 2016-2017. Το θέμα των συνάξεων αρύεται από τα «Έργα Ασκητικά» του αββά Δωροθέου της Γάζης.
Θέμα της πέμπτης συνάντησης ήταν το «Γιατί η ταπεινοφροσύνη ωριμάζει τη σχέση του γάμου;». Η ασκητική παράδοση επισημαίνει ότι «περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε ανάγκη από την ταπεινοφροσύνη, να είμαστε έτοιμοι για κάθε λόγο που θα ακούσουμε να λέμε συγχώρεσέ με». Έγινε συζήτηση πάνω στο χωρίο και επισημάνθηκε η δυσκολία μας να αποδεχτούμε τους λόγους του άλλου. Λόγια λέμε διότι αισθανόμαστε οικείοι με τον σύντροφό μας, έχουμε αναλάβει εκ του αυτομάτου να τον παιδαγωγούμε, καίτοι ο γάμος έχει ισοτιμία και η σχέση των συζύγων δεν είναι όπως η σχέση γονέα- παιδιού ή δασκάλου—μαθητή, όπου εκεί η αυθεντία οδηγεί στην παιδαγωγία. Λόγια λέμε ακόμη ο ένας εις βάρος του άλλου εξαιτίας του εγωισμού μας. Κάποτε μπορεί να έχουμε καλές προθέσεις. Συχνά όμως οι λόγοι μας πηγάζουν από διάθεση επιβολής στον άλλο. Γι’ αυτό δεν είναι ταπεινοί.
Αν έχουμε ή επιδιώκουμε την ταπεινοφροσύνη, δεχόμαστε τον λόγο του ανθρώπου που αγαπούμε, διότι μας δείχνει τα όριά μας. Ότι δεν είμαστε αλάθητοι. Ότι έχουμε αδυναμίες. Ότι δεν γνωρίζουμε όλα τα θέματα της ζωής. Ότι έχουμε ανάγκη από συμπαράσταση με σκοπό την αυτογνωσία. Πάνω στη φιλονικία δύο ανθρώπων που δεν είναι ταπεινοί δύσκολα αναγνωρίζεται το λάθος κάποιου από τους δύο. Πρέπει να περάσει χρόνος, να ηρεμήσει η διάθεση και πάλι είναι αμφίβολο να αναγνωριστεί το λάθος. Η ταπείνωση βεβαίως μας βοηθά να δούμε τον εαυτό μας και να μην θεοποιούμε το εγώ μας. Μας βγάζει από τη λογική της εξουσίας και μας εντάσσει στην οδό της προσφοράς.
Παράλληλα, ο αββάς αναφέρει ότι «η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο να μην οργίζεται ούτε να εξοργίζει κανέναν». Δεν οργίζομαι σημαίνει ότι δεν βλέπω τον άλλο ως αντίπαλο, δεν βλέπω τον άλλο ούτε ως μαθητή μου, δεν το παίζω ανώτερος, γέροντάς του, με αποτέλεσμα να μπορώ με νηφαλιότητα και ταπεινό φρόνημα να μιλήσω για τα λάθη του, όχι για να τον εξουδενώσω, αλλά για να τον βοηθήσω να δει τα όριά του και την ίδια στιγμή να δω και τα δικά μου στη σχέση. Δεν εξοργίζω σημαίνει ότι τρέχω να αγαπήσω και αυτό με κάνει να βλέπω από πριν τόσο τα δικά μου λάθη όσο και τις αντοχές του άλλου.
Η ταπεινοφροσύνη συνεπάγεται την εμπιστοσύνη. Αν είμαι ταπεινός, τότε εμπιστεύομαι τον άλλο διότι ξέρω ότι σε κάποια θέματα εκείνος βλέπει καλύτερα από μένα και αντίστροφα. Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει τόσο με το θέλημα του Θεού όσο και με το πρόσωπο που αγαπούμε. Η ωρίμαση μιας σχέσης τελικά γίνεται πολύ πιο γρήγορα και όμορφα αν υπάρχει η ταπεινοφροσύνη, η προσευχή, η καλή διάθεση!
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 4 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο "Γωνιά", με θέμα «ο σωματικός κόπος και η διάθεση της ψυχής».
Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον κύκλο γονέων, μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στην κατηχητική συνάντηση που γίνεται γι’ αυτά από τις 3.30 έως τις 5.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: