Translate

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΙΣ ΚΟΥΛΙΝΕΣ

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Τίμιος Σταυρός είναι σημείο αναφοράς για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς”.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις Κουλίνες.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει στο μέσον της Αγίας Τεσσαρακοστής, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ο οποίος αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό. Ο Σταυρός έγινε η αιτία της καταδίκης του ιδίου του Θεού, αλλά μέσα από αυτή την καταδίκη λάβαμε όλοι μας τη σωτηρία. Ο Κύριός μας έρχεται και θέτει το ερώτημα : “τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο να αγωνιστεί και να κερδίσει ολόκληρό τον κόσμο, αν αυτό ζημιώσει την ψυχή του ; Αυτά τα λόγια, ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή είναι πολύ επίκαιρα. Μια εποχή που την χαρακτηρίζει η υλομανία, η απόρριψη των πάντων, ο ορθολογισμός και η παραγκώνιση του Θεού. Υπάρχει διαφορετική θεώρηση και της ζωής και της ψυχής σήμερα. Για τη ζωή μεν βλέπουμε το σύγχρονο άνθρωπο να αγωνίζεται παντοιοτρόπως να κατακτήσει τα παντα. Γα τη δε ψυχή τη θεωρεί μέρος της υπάρξεως, κάτι το πνευματικό, αλλά συναισθηματικά σκεπτόμενος, πιστεύει ότι και η ψυχή χάνεται με το θάνατο. Και εδώ έγκειται η πλάνη. Ο άνθρωπος οδηγείται σε αυτά τα εσφαλμένα συμπεράσματα, ορμώμενος από την μη αποδοχή του Θεού στη ζωή του και τι Εκείνος προορίζει για το πλάσμα Του. Στον αντίποδα, εμείς ως βαπτισμένοι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι η ψυχή του ανθρώπου αποτελεί μέρος των Ακτίστων ενεργειών του Τριαδικού Θεού και ως εκ τούτου είναι αθάνατη κια με το θάνατο σπεύδει να συναντησει τον Δημιουργό της. Πραγματικός νικητής είναι αυτός που θα σηκώσει αγόγγυστα τον σταυρό του, με τη βοήθεια του Χριστού όμως, όχι μόνος του.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις σταυροί στη ζωή μας. Ο πρώτος λέγει ο Κύριός είναι το κοσμικό φρόνημα, το φρόνημα της αμαρτίας, της πτώσεως, που αλλοιώνει το ανθρώπινο πρόσωπο. Ο δεύτερος είναι η πλεονεξία. Η προσπάθεια του ανθρώπου να αποκτήσει όλο και περισσότερα υλικά πράγματα, αλλά και όλα εκείνα που θα τροφοδοτήσουν τον εγωϊσμό του. Και ο τρίτος είναι το κέρδος. Ο μοναδικός στόχος του σύγχρονου ανθρώπου, στο βωμό του οποίου θυσιάζει τα πάντα. Ο Χριστός αντιπροτείνει να άρουμε αυτούς τους σταυρούς και αντί του κοσμικού φρονήματος να πορευόμαστε με πυξίδα πνευματική, ώστε να ενωθούμε με τον Δημιουργό μας. Αντί της πλεονεξίας να δοξολογήσουμε τον Ουράνιο Πατέρα μας για όσα μας δίδει καθημερινά και αντί του κέρδους να γινόμαστε θυσία για τον συνάνθρωπό μας, διακονώντας τον.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Τίμιος Σταυρός, ο φύλακας όλης της οικουμένης να δίδει δύναμη και να σκεπάζει τις ζωές των πιστών .
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μοίρασε ευλογίες στα παιδιά του Κατηχητικού.









Δεν υπάρχουν σχόλια: