Translate

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Κερκύρας

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαρτίου 2017 τελέστηκε ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος στο σύντομο λόγο του αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Ιλαρίωνα Νεοσκητιώτη, επεσήμανε ότι οι Αγιορείτες πατέρες μεταφέρουν εις τον κόσμο τις εμπειρίες τους και τα πνευματικά τους βιώματα, από την έρημο του Άθωνα, όπου αγωνίζονται καθημερινώς για την εκρίζωση των παθών τους και την ένωσή τους, με τον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, μετέχοντας στις Άκτιστες ενέργειές Του. Ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή που επιχειρείται η αποϊεροποίηση του ανθρωπίνου προσώπου, ο λόγος των Αγιορειτών πατέρων είναι επίκαιρος, λόγος ο οποίος οδηγεί στην κατά Χριστόν ζωή και την κοινωνία μετά του Θεού, κατέληξε ο κ. Νεκτάριος.
Εν συνεχεία ο π. Ιλαρίων ανέπτυξε εκ βάθους καρδίας την ομιλία του με θέμα : “Καλλιεργώντας την καρδιά, ο άνθρωπος θεώνεται”.
Συγκεκριμένα ο π. Ιλαρίων τόνισε ότι σύμφωνα με την Αγία Γραφή, αλλά και με τη διδαχή των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η καρδιά αποτελεί το κέντρο των αισθήσεων του ανθρώπου. Από την καρδιά εκπηγάζουν η αγάπη, η ταπείνωση, η φιλαδελφεία, αλλά από την καρδιά επίσης εκπηγάζουν και ο φθόνος, το μίσος, η φιλαυτία. Η καρδιά καθαρίζεται μέσω της ολόθερμης προσευχής του ανθρώπου, η οποία προϋποθέτει πίστη στον Τριαδικό Θεό και θυσιαστικό πνεύμα απέναντι στον αδελφό. Να συμπαρασταθούμε μέχρι τέλους στον κάθε αδελφό μας, κενώνοντας εαυτόν, μιμούμενοι τον Κύριό μας, ο Οποίος έγινε κατάρα για να σώσει το πλάσμα Του. Ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι προσεύχεται, αλλά έχει μέσα του φθόνο για αυτόν ακόμα που τον έχει βλάψει, είναι ψεύτης. Πρώτα προσευχόμαστε για αυτούς που μας έχουν λυπήσει και έπειτα για τους προσφιλείς μας. Εμείς πόσες φορές λυπούμε τον Ουράνιο Πατέρας, αλλά Εκείνος μας συγχωρεί ; Ακόμη η καρδιά καθαρίζεται με τη συχνή Θεία Κοινωνία, αφού έτσι γινόματε συσωμοι και σύναιμοι Χριστού και ολόκληρος ο Κύριος βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.
Επιπροσθέτως ο π. Ιλαρίων σημείωσε ότι η ανθρώπινη καρδιά καθαρίζεται και με την εξομολόγηση των αμαρτιών μας. Και λέγοντας αμαρτίες δεν εννοούμε τα προβλήματά μας, αλλά την δυστοκία μας να κοινωνήσουμε αγαπητικά με το Χριστό, είτε με πράξεις, είτε όμως και με τους λογισμούς, οι οποίοι καλλιεργούνται στην καρδιά. Εξομολογούμαστε λοιπόν τις δικές μας αμαρτίες και δεν κατηγορούμε τους αδελφούς μας για αυτές.
Προορισμός του ανθρώπου, συνέχισε ο π. Ιλαρίων, είναι η ένωσή του με το Χριστό, η θέωση. Αποστολή του σε αυτόν τον κόσμο είναι να αγωνιστεί πνευματικά, να αποκόψει το ίδιον θέλημα και να διακονήσει τον αδελφό του.
Κλείνοντας ο π. Ιλαρίων ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο και ευχήθηκε η Χάρις της Κυρίας Θεοτόκου, της Εφόρου του Αγιωνύμου Όρους, να σκεπάζει και να προστατεύει τους πιστούς.

   















Δεν υπάρχουν σχόλια: