Translate

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Κέρκυρα

Το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος και εν συνεχεία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σχολίασε τους κάτωθι στίχους από την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου : “Χαίρε το των Αγγέλων πολυθρύλητον θαύμα, Χαίρε το των δαιμόνων πολυθρήνητων τραύμα”. Το θαύμα που βίωναν οι Άγιοι Άγγελοι ήταν η γέννηση του Σωτήρος Χριστού. Το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος έρχεται εις τον κόσμο, δια της Παναγίας μας, γίνεται άνθρωπος και ενώνει ξανά τη γη με τον ουρανό. Από την άλλη μεριά το τραύμα των δαιμόνων είναι η εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου μας, ο Οποίος κατέβηκε εως τα ταμεία του Άδου και συνανέστησε τους απ’αιώνος κεκοιμημένους, που πίστεψαν σε Εκείνον. Ο Χριστός συνέτριψε το κεντρί του μισάνθωπου σατανά, που είναι ο θάνατος. Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος εισήλθε δια της παρακοής των πρωτοπλάστων. Στον κήπο της Εδέμ ο σατανάς με τον πειρασμό διέβαλε τόσο τον άνθρωπο στο Θεό, όσο και το Θεό στον άνθρωπο. Δυστυχώς ίδιον και της δικής μας συμπεριφοράς σήμερα είναι αυτές οι εωσφορικές διαβολές, που εκτοξεύουμε ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτή η συμπεριφορά λειτουργεί ως απόρροια της απομακρύνσεώς μας από τον Τριαδικό Θεό. Επιχειρήσαμε και εν πολλοίς επιχειρούμε ακόμα να αυτοτελειωθούμε, θεοποιώντας και προσκυνώντας τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ο Σεβασμιώτατος ακόμη στάθηκε σε τρείς στίχους των Χαιρετισμών : “Χαίρε, ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί, Χαίρε, ότι εμαράνθησαν οι των μύθων ποιηταί. Χαίρε, των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα”. Οι άνθρωποι στην αρχαιότητα μη έχοντας ακόμα λάβει τη Θεία Χάρη, από την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, επιδίδονταν σε ατέρμονες φιλοσοφικές συζητήσεις, για το τί εστί Θεός. Έτσι οδηγήθηκαν στην προσκύνηση των ειδώλων, μέσα σε εένα κλίμα δολοπλοκιών και ερίδων. Ακόμη και οι Αθηναίοι δεν έμειναν εκτός από αυτές τις πλεκτάνες. Όλη αυτή τη σύγχυση έρχεται και την διαλύει, το Αληθινό Φως, ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός. Και σήμερα όμως η εποχή μας είναι εφάμιλλη με αυτή των αρχαίων χρόνων, με τις λυσσαλέες προσπάθειες των αντίχριστων δυνάμεων, να εκριζώσουν την πίστη και την ελπίδα του λαού της πατρίδος μας στο Χριστό. Επιχειρούν να μετατρέψουν την Ορθόδοξη Ελλάδα, σε ένα αποχρωματισμένο και ουδετερόθρησκο κρατίδιο, χάριν της πολυπολιτισμικότητας. Ματαιωπονούν όμως όλοι αυτοί. Ο λαός μας και ιδιαίτερα οι νέοι μας κατακλύζουν τους ιερούς μας ναούς, διότι συνειδητοποιούν ότι μοναδική απαντοχή τους είναι ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι της Πίστεώς μας.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος διαβεβαίωσε τους πιστούς ότι η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Κυρία Θεοτόκος δεν θα αφήσει την Ελλάδα μας να χαθεί. Την πατρίδα μας ακόμα κρατούν οι θερμές πρεσβείες Της, φθάνει και εμείς από την πλευρά μας, να ζούμε κατά Χριστόν και διαρκώς να αγωνιζόμαστε, είπε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: