Translate

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Μ. Ναό της Κέρκυρας


Τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαρτίου 2017 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από τον ύμνο του Εσπερινού : “Η χάρις επέλαμψε της αληθείας”, σημείωσε ότι η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει τον θρίαμβό της κατά του ψεύδους κια της αίρεσης, σε μια εποχή εφάμιλλη της σημερινής, με χαρακτηριστικό της γνώρισμα τη σύγχυση των ανθρώπων ως προς τα της πίστεως θέματα. Ο καθένας πίστευε ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, διαμορφώνοντας το δικό του δόγμα. Γι’αυτό το λόγο και οι κρατούντες επιχείρησαν να εμπλακούν σε αυτές τις έριδες, διότι είτε αρέσει σε μερικούς, είτε όχι η Εκκλησία ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι δύναμις. Είναι Εκείνη που ως στοργική μητέρα κατευθύνει τα διαβήματα των ανθρώπων προς τη σωτηρία και τη θέωση. Υπήρξαν λοιπόν συγκρούσεις για το ποιός κατέχει την αλήθεια. Και αλήθεια τι είναι ; Είναι πρόσωπο η αλήθεια, όχι μια αφηρημένη αξία. Είναι ο ενσαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού. Γι’αυτό και ήρθε στον κόσμο για να γίνουν οι άνθρωποι κοινωνοί της αληθείας.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι η Εκκλησία μας στο διάβα των αιώνων πέρασε δια πολλών δοκιμασιών, θλίψεων και κλυδωνισμών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η Εκκλησία παρομοιάζεται με ένα καράβι που πλέει στη θάλασσα και βρίσκει στην πορεία του τρικυμίες και φουρτούνες. Κλυδωνίζεται, πλην όμως δεν καταποντίζεται, διότι έχει ως αρχηγό Της, τον Κύριό μας. Το δέντρο της Εκκλησίας ποτίστηκε από το αίμα των μαρτύρων Της. Η Αγία Θεοδώρα, της οποίας το χαριτόβρυτο λείψανο επευλογεί τη νήσο Κέρκυρα, βρέθηκε ως Αυτοκράτειρα στο κέντρο των ανθρώπων. Προσευχόταν μέσα σε εκείνη την πνευματική λαίλαπα και βαλλόταν πανταχόθεν. Εκείνη όμως βίωσε την παρουσία του Θεού και την διεκήρυξε, επικυρώνοντας τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ανέφερε ότι η δόξα αυτή της Εκκλησίας μας δεν είναι ένας μηρυκασμός, είναι η επιστροφή μας στη γνήσια Ορθόδοξη Πίστη, στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, όπως μας την παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες μας. Χρέος μας είναι αυτή την Πίστη να την κρατήσουμε στη ζωή μας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: