Translate

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Οι Α’ Χαιρετισμοί στoν Μητροπολιτικό ναό Κέρκυρας


Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2017 τελέστηκε η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σχολίασε τους στίχους από την Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο : “Χαίρε, βουλής απορρήτου μύστης, χαίρε σιγής δεομένων πίστις”, επισημαίνοντας ότι η απόρρητη αυτή βουλή του Τριαδικού μας Θεού δεν ήταν άλλη, παρά η σωτηρία και απολύτρωση ολάκερου του ανθρωπίνου γένους, το οποίο θέλησε να αυτονομιθεί από την πηγή της Αγάπης και της ζωής. Ο άνθρωπος δεν βίωσε και δεν κατανόησε τη σπουδαιότητα της κοινωνίας και της αγαπητικής σχέσεως μεταξύ αυτού και του Θεού, γευόμενος έτσι το θάνατο και τη φθορά. Έρχεται όμως η εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, η ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ και ελευθέρα βουλήσει, συνεργάζεται με τον Τριαδικό Θεό στο προαιώνιο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, το οποίο δεν εγνώριζαν έως τότε ούτε οι Άγιοι Άγγελοι. Ο Κύριός μας δεν είναι μια αφηρημένη ανώτερη δύναμη που ξεπερνά τον άνθρωπο, είναι Τριάδα, προσωπικός Θεός, ο Οποίος από άπειρη αγάπη θέλησε την ενδοτριαδική κοινωνία Του να την μοιραστεί με το πλάσμα Του και αποκαλύφθηκε στους ανθρώπους.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι οι δεόμενοι κατά το στίχο των Χαιρετισμών είναι όλοι εκείνοι που προσεύχονται με πίστη στο Χριστό και πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη, όπως εκείνη της Παναγίας μας, που παραιτήθηκε από το ίδιον θέλημα και απάντησε : “γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου”. Πόσοι από εμάς σήμερα έστω και μια φορά ζητήσαμε από το Θεό στην προσευχή μας να γίνει το δικό Του θέλημα και όχι το δικό μας, το εγωϊστικό ; Χρειάζεται λοιπόν αποκοπή το εωσφορικού εγωϊσμού και κένωση του εαυτού. Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται σιγή εσωτερική, καρδιακή, ψυχική. Να μην επαναστατούμε κατά του Κυρίου μας και κατ’επέκταση κατά των αδελφών μας.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Κυρία Θεοτόκος να σκεπάζει και να φρουρεί τους πιστούς και την πατρίδα μας. Σε εμάς μένει να συνεχίσουμε τον πνευματικό αγώνα που δίνουμε κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ώστε να συναναστηθούμε με το Νικητή του θανάτου, την ημέρα του Πάσχα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: