Translate

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Αρσένιο Μητροπολίτη Κερκύρας


Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2017 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τη μνήμη του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας, στον Ι.Ν. Παντοκράτορος Καμπιέλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Κερκύρας, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από ένα σύνθημα σε τοίχο που έγραφε “ ο κόσμος δεν αλλάζει με προσευχές “, ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η προσευχή είναι μια κατάσταση που κλείνει τον άνθρωπο στον εαυτό του, έχει να κάνει μόνο με το Θεό και το υπερπέραν. Πιστεύουν ότι ο ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να πολεμήσει ο,τιδήποτε δεν είναι ευχάριστο, εξοβελίζοντας το Θεό. Όμως μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας και κυρίως στα πρόσωπα των Αγίων μας, βλέπουμε ότι ο κόσμος τελικά αλλάζει με την προσευχή. Ο Άγιος Αρσένιος, Μητροπολίτης Κερκύρας, έζησε σε μια εποχή εφάμιλλη της σημερινής, με δυσκολίες, πόνο, απογοητεύσεις και προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται δια της προσευχής και της κοινωνίας με το Χριστό. Δια της εμπιστοσύνης στο θέλημά Του. Ο προσευχόμενος άνθρωπος δεν ασχολείται με το υπερπέραν, αλλά μέσα από τη σχέση του με το Θεό, η οποία προϊόντος του χρόνου αναπτύσσεται, βλέπει τα λάθη πρωτίστως τα δικά του και έπειτα του κόσμου. Όμως δεν παίρνει το όπλο, ούτε καθυβρίζει. Μέσω της προσευχής μαθαίνει να αγαπά το Θεό και το συνάνθρωπο. Έτσι και ο Άγιος Αρσένιος έλυσε την ξηρασία που μάστιζε το νησί, εξέβαλε δαιμόνια που δοκίμαζαν τους ανθρώπους και σταμάτησε τους Σαρακηνούς που είχαν πολιορκήσει το νησί.
Κλείνοντας ο π. Θεμιστοκλής σημείωσε ότι τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Αρσενίου μάς υπενθυμίζουν ότι, ναι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι, με την προσευχή μας, ως έκφραση αγάπης προς το Θεό και στους συνανθρώπους μας.
Να σημειωθεί τέλος ότι στον Εσπερινό έψαλλε η Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητρπόλεως “Ο Άγιος Αρσένιος “.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: