Translate

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η Εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστας και Βλασίου στην Κέρκυρα

Το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2017 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Δισαρχιερατικό Συλλείτουργο, για την Εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστης και Βλασίου Ιερομάρτυρος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Ευλογήθηκαν ακόμη οι άρτοι και τα χειμωνικά προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, ο οποίος δι’αυτών παρείχε ιάσεις σε ασθενείς.
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιωήλ και τη συνοδεία του, επεσήμανε ότι η συνπολιούχος της Κέρκυρας Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα, απετέλεσε στύλο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, απέναντι στο ψεύδος και την πλάνη. Η αποφασιστικότητά της και η εκ βάθους καρδίας αγάπη της για τον Τριαδικό Θεό αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και για εμάς σήμερα, όπου η Εκκλησία και η κοινωνία μας βάλλονται πανταχόθεν.
Ακολούθως το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος υπογράμμισε τρία στοιχεία, με τα οποία ο πιστός μπορεί να ωφεληθεί από τη σημερινή ημέρα. Το πρώτο στοιχείο είναι η μελέτη του βίου της Αγίας, που υπερασπίστηκε την Ορθόδοξη Πίστη, την παραδεδωμένη από τον Ιησού Χριστό και τους Αγίους Αποστόλους Του, ενάντια στις αιρέσεις της τότε εποχής. Το δεύτερο στοιχείο είναι η προσκύνηση του χαριτόβρυτου ιερού της λειψάνου. Το σώμα της Αγίας Θεοδώρας έγινε κατοικητήριο του Παναγίου Πνεύματος, διατηρώντας το ο Θεός άφθαρτο δια μέσου τόσων αιώνων. Τα λείψανα των Αγίων μας είναι τα ψηλαφητά σημεία της Χάριτος του Τριαδικού Θεού. Κια το τρίτο στοιχείο είναι η ολόθερμη προσευχή των πιστών προς την Αγία Θεοδώρα, ώστε εκείνη να μεταφέρει στο θρόνο του Κυρίου τα προς σωτηρίαν αιτήματά τους. Δεν αρκούν όμως οι πρεσβείες των Αγίων. Χρειάζεται ταυτοχρόνως ο Χριστιανός να αγωνίζεται καθημερινά για την εκρίζωση των παθών, που τον κρατούν μακριά, από την κοινωνία μετά του Θεού.
Τέλος ο κ. Ιωήλ ευχήθηκε ο Κύριός μας, δια πρεσβειών των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστης και Βλασίου Ιερομάρτυρος, να μας αξιώσει να γίνουμε πολίτες της Ουρανίου Αυτού Βασιλείας.














 



























Δεν υπάρχουν σχόλια: