Translate

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ













Ό ναός του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Κέρκυρας, αποτελεί κτίσμα,της περιόδου Αγγλικής Προστασίας στο νησί (1815-1864) και βρίσκεται στην περιοχή του Φρουρίου πού ονομάζεται Βερσιάδα (νότια πλευρά οχυρού)..
Πρόκειται για έργο του άγγλου στρατιωτικού αρχιτέκτονα Emmett σε γεωργιανό ρυθμό, πού άρχισε να χτίζεται στα 1840 για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της Αγγλικής Φρουράς πού έδρευε στο Παλαιό Φρούριο.
Με την αποχώρηση των Άγγλων μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (21 Μαίoυ 1864), ο ναός όπως και οι Στρατώνες του Φρουρίου περιήλθαν στη δικαιοδοσία του Αρχηγείου του Στρατού των Επτανήσων. Ένα Χρόνο μετά την Ένωση ο έως τότε αγγλικανικός ναός μετατρέπεται σε ορθόδοξο για τον εκκλησιασμό των οπλιτών του Ελληνικού Στρατού. Τα εγκαίνια έγιναν μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στις 21 Μαΐου του 1865 από τον τότε μητροπολίτη Kερκύρας Αθανάσιο Πολίτη, πού αφιέρωσε την εκκλησία στον άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού.
Η αρχική εσωτερική δομή του ναού έχει αλλοιωθεί λόγω των καταστροφών πού υπέστη κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου (βομβαρδισμοί Κέρκυρας στα 1941, 1943 και 1944). Εσωτερικά χωριζόταν σε τρία μέρη με διπλή σειρά σιδηρόχυτων κιόvων (τρίκλιτη βασιλική), στους οπoιoυς στηριζόταν υπερώο πού εκτεινόταν στις τρεις πλευρές του κτιρίου (σε σχήμα Π)..
Ή οικογένεια Βούλγαρι το 1864 δώρισε στον Άγιο Γεώργιο το λίθινο τέμπλο του κτητορικού της ναού του Άγιου Σπυρίδωνα, με όλες τις εικόνες πού έφερε. Για τις ανάγκες λειτουργίας του ναού, όταν μετατράπηκε σε ορθόδοξο, δωρίθηκαν επίσης πολλές εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα από διάφορες εκκλησίες της πόλης και της υπαίθρου, καθώς' και από την επιτροπή των προσφύγων Παpγίων της Κέρκυρας.
Μετά τον πόλεμο ο Άγιος Γεώργιος άρχισε πάλι να λειτουργεί, αφού επισκευάστηκε με τη φροντίδα κυρίως της Εκκλησίας της Κέρκυρας αλλά και της Σχολής Έφεδρων Αξιωματικών πού εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φρούριο. Στον ναό τελέστηκαν πολλές επίσημες δοξολογίες. Εδώ γινόταν κάθε Πάσχα έως το 1960 ή μεσονύχτια Ανάσταση της πόλης με συμμετοχή όλων των αρχών της, καθώς και ή δοξολογία για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Σήμερα πλήρως ανακαινισμένος χάριν στις άοκνες πρωτοβουλίες της Προϊσταμένης της 21ης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κερκύρας κ. Τένιας Ρηγάκου και της χρηματοδοτήσεως από το Ίδρυμα Νιάρχου και την επίβλεψη του κ. Σπυρίδωνος Κοσκινά, λειτουργεί με όλη την μεγαλοπρέπεια και την εκκλησιαστική τάξη στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου με συμμετοχή εκατοντάδων Κερκυραίων και ξένων επισκεπτών που βρίσκονται στην Κέρκυρα..
Κάθε Μ. Παρασκευή ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων βάζει τον Επιτάφιο του με συμμετοχή πλήθους λαού, προσκόπων σχολείων των τριών Φιλαρμονικών της πόλης και πολυμελή χορωδία υπό την Διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Καποδίστρια .
Και την Κυριακή των Βαΐων διοργανώνεται συναυλία της Φιλαρμονικής Καποδίστρια και της χορωδίας Κερκύρας με ρεπερτόρια σύμφωνο προς το πάθος του Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: