Translate

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή έγινε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 το δεύτερο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και εισηγητής ήταν ο διακεκριμένος λογοτέχνης και δάσκαλος κ. Ισίδωρος Ζουργός.
Το θέμα του μαθήματος ήταν «Αναζητώντας ταυτότητα στα χρόνια του Διαφωτισμού». Ο εισηγητής επεσήμανε ότι τα 100 χρόνια που σημάδεψαν την Ευρώπη και τον κόσμο από το 1688 ώς το 1789 αποτελούν ορόσημο για το πώς ο άνθρωπος που αναζητεί την αλήθεια μπορεί να βρει ταυτότητα. Επεσήμανε την ρευστότητα την οποία έφερε εκείνη η εποχή στον δυτικό κόσμο σε σύγκριση με τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Από την μία η σύγκρουση της επιστημονικής προόδου με τη θρησκεία, η πρόταξη του ανθρώπινου λόγου και μία αισιόδοξη αθεΐα με σκοπό τα προτάγματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την άλλη μία νοσταλγία για το Πρόσωπο του Θεού, όπως αυτή εκφράζεται και με την βοήθεια που η επιστήμη προσφέρει στον πάσχοντα άνθρωπο, ιδίως μέσω της ιατρικής. Για τον εισηγητή ήταν ανυπόφορη η ερημιά του στυγνού ορθολογισμού, όπως και η χαλκευμένη θεολογία της απολυταρχίας. Υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι διέσωσαν την ανάγκη για κοινωνικό όραμα σε συνδυασμό με το άγγιγμα του Θεού. Όλα αυτά σε μία εποχή όπου τίθενται ξεκάθαρα οι βάσεις για την ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και του Χρηματιστηρίου από την μία και όπου αρχίζει ο τονισμός της προτεραιότητας της τεχνολογικής εκπαίδευσης και των θετικών επιστημών εις βάρος των ανθρωπιστικών.
Ο Ισίδωρος Ζουργός επεσήμανε ότι η εποχή του Διαφωτισμού προεκτείνεται στο σήμερα. Και δεν είναι μόνο το θεσμικό πλαίσιο, όσο η ταυτότητα του Ευρωπαίου ανθρώπου, η οποία έχει τις ρίζες της στον Διαφωτισμό. Όπως διαφάνηκε από τον γόνιμο διάλογο που διεξήχθη, ο Ευρωπαίος άνθρωπος, ο Ευρωπαίος πολίτης χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του. Κι εδώ, όπως τόνισε ο εισηγητής, μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο η ελληνική ιδιοπροσωπία. Χωρίς τις ακρότητες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, αλλά με γνώμονα την αναζήτηση ποιότητας στους άλλους, έναν συγκερασμό κοινωνικής δικαιοσύνης, παιδείας που καλλιεργεί την ψυχή και νοσταλγίας του Θεού, όταν αυτή δεν εγκλωβίζεται σε θρησκευτικούς φανατισμούς, μπορούμε να συμμετέχουμε στον διάλογο για τον Ευρωπαίο άνθρωπο και πολίτη καταθέτοντας την πρότασή μας που μπορεί να αντλήσει στοιχεία και από την ασκητική μας παράδοση, έχοντας όμως ως κύριο γνώμονα την αγάπη. Διασώζοντας και καλλιεργώντας τον γλωσσικό μας πλούτο, τον πολιτισμό μας, την αγάπη που πηγάζει από την ορθόδοξη πνευματικότητα μπορούμε να συμβάλουμε στο να διορθωθούν τα κεραμίδια της στέγης του σπιτιού μας που είναι η Ευρώπη. Θα είναι καταστροφή η απομάκρυνσή μας από αυτήν. Είναι άλλο το να αγωνιστούμε για μία αλλιώτικη Ευρώπη και άλλο να απομονωθούμε.
Η όλη παρουσίαση στηρίχτηκε σε αναφορές πάνω στο τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο, στο οποίο περιγράφεται ως είδος συναξαριού η ζωή και περιπέτεια ενός γιατρού ο οποίος ταξίδεψε στην Ευρώπη των αρχών του Διαφωτισμού, έκανε στάση ζωής του την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο, βρήκε ως νόημα ζωής την αγάπη όχι μόνο προς τον πλησίον, αλλά και προς τον Θεό, πάλεψε να καταθέσει τον προβληματισμό της δικής του ταυτότητας στους επιστημονικούς και πνευματικούς κύκλους της εποχής, αλλά και στην καθημερινή του ενασχόληση με τον πλησίον, ενώ έζησε τα τελευταία του χρόνια ως μοναχός στο Άγιο Όρος.
Σε χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φοβήθηκε τον Διαφωτισμό όσον αφορά στην επιστημονική πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον ανθρωπισμό, αλλά αρνήθηκε την αθεΐα που συνόδευσε φορείς του. Επεσήμανε την συμμετοχή ανθρώπων της Εκκλησίας στη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού, όπως οι Κερκυραίοι κληρικοί Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, ενώ σε παρέμβασή του στο διάλογο επεσήμανε την ανάγκη να επανεύρουμε την ιδιοπροσωπία του λαού μας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, εκ μέρους της οποίας χαιρέτισε την εκδήλωση η κ. Ειρήνη Μαλαχά, ενώ η εκπαιδευτικός και μέλος της ενώσεως κ. Μαρία Κάλλου παρουσίασε το βιβλίο του κ. Ζουργού.
Η επόμενη εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, το οποίο έχει ως κεντρικό του θέμα φέτος «Αναζητώντας την ταυτότητά μας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις» θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 με θέμα «Τα κοινά ως θεμέλιος προϋπόθεση της ελληνικής εθνικής συνέχειας. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας». Ομιλητής θα είναι ο κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και σπουδαίος επιστήμονας και συγγραφέας.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: