Translate

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ

Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Μιλώντας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Μέγας Αντώνιος αποτελεί έναν πνευματικό μαγνήτη, η ζωή του οποίου έχει να μας προσφέρει πολλά σε μία εποχή θολωμένου νου, απομακρυσμένου από τον τρόπο του Θεού. Ο άγιος Αντώνιος δεν ήθελε να μάθει γράμματα, σε αντίθεση με τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι ξεκίνησαν από την κοσμική γνώση και έφτασαν στην γνώση του Θεού. Ήταν εργατικός και αρνήθηκε την πλεονεξία της παρούσης ζωής. Καταφρόνησε την αυτάρκεια εκ νεότητος. Όταν άκουσε τον διάλογο του Χριστού με τον πλούσιο νέο, ακολούθησε τον λόγο του Κυρίου, πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και έδωσε τα χρήματα στους φτωχούς, μοίρασε την γη στους περιοίκους, έστειλε την αδερφή του σε μοναστήρι και ακολούθησε την οδό της αφιέρωσης στον Θεό. Στην πνευματική του ζωή όμως προσέθεσε και την εργασία, καθώς έπλεκε καλάθια. Ζούσε λιτά με το εργόχειρό του. “Αδιαλείπτως προσευχόταν”.

Όταν τον επισκέφθηκαν δύο φιλόσοφοι και τον ρώτησαν τι πρέπει να κάνουν ως προς την γνώση και τα γράμματα, εκείνος τους είπε: “Αν θέλετε να με ακολουθήσετε, να παύσετε να φιλοσοφείτε την ψεύτικη φιλοσοφία και να αρκεστείτε στο δώρο του Θεού, που είναι ο νους, το φως της ζωής μας, το τιμόνι της ζωής μας”.

Ο νους του ανθρώπου καθορά τα άνω, τα θεία, τα άγια. Ο νους όμως μπορεί να λερωθεί, να μείνει στα άσχημα, στα πονηρά, να καταργήσει τα θεία. Ο νους του ανθρώπου τον οδηγεί στην θεογνωσία, αλλά και στην απομάκρυνση από τον Θεό. Ο νους είναι η μεγαλύτερη ευλογία και δωρεά που μας έδωσε ο Θεός. Δια του νοός ο άνθρωπος εκλογικεύει την ζωή του.Εξαρτάται όμως αν ακολουθήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού ή τους κοσμικούς λόγους και ορθολογισμούς.

Ο νους φανερώνεται στον λόγο, με τον οποίο επικοινωνούμε με τον Θεό και με τον συνάνθρωπο. Μπορούμε να προσεγγίσουμε τον Θεό, αλλά και να τον καθυβρίσουμε. Να φτάσουμε στην αφθαρσία και την ανάσταση, αλλά και να προσανατολιστούμε στον παρόντα κόσμο και να χαθούμε. Να αντιγράψουμε λοιπόν, όπως ο άγιος Αντώνιος, τον νου που οδηγεί στον Χριστό και όχι την ψεύτικη φιλοσοφία με την οποία ο κόσμος προχωρά στην ζωή του.

Ο κ. Νεκτάριος κατέληξε λέγοντας ότι η ευθύνη μας είναι να διαχειριστούμε τις δωρεές του Θεού. Να διαχειριστούμε τον έλλογο νου μας προς την θεογνωσία και όχι προς την πτώση και την φθορά, το ψεύτικο του κόσμου.

Τούς ύμνους της θείας λειτουργίας απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμ. Σπυρίδωνος Σκορδίλη.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: