Translate

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Παρά το ψύχος έγινε στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου 2020 η κατάδυση του τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ Νεκταρίου, από πλοιάριο του Λιμενικού.

Σε μήνυμά του προς τους πιστούς που βρέθηκαν στο παλιό λιμάνι ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι όπως στην Παλαιά Διαθήκη ο Μωυσής έριξε το ξύλο στο νερό της Μεράς και ήρθε η γλυκύτητα και η άρση της πίκρας του, έτσι και στον καιρό της χάριτος ο τίμιος Σταυρός αγιάζει τα ύδατα και μας δίνει την δυνατότητα την πικρίλα της ζωής μας που προέρχεται από την αμαρτία, την μοναξιά, το κακό, τον θάνατο, να την αντικαθιστά η γλυκύτητα της παρουσίας του Χριστού, που με την αγάπη αγιάζει τα πάντα και τον άνθρωπο και την κτίση. Το φως της παρουσίας Του ας καταυγάσει τις ψυχές μας και ας δώσει σ’ αυτές χαρά και ελπίδα!

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και του Μεγάλου Αγιασμού στην οποία πλήθος κόσμου συμμετείχε σε όλες τις ενορίες του νησιού. Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι όλες αυτές τις ημέρες η Εκκλησία μας εορτάζει την φανέρωση του σαρκωθέντος Λόγου του Θεού. ο Χριστός ανέβηκε αμέσως από το νερό στον Ιορδάνη ποταμό. Οι άλλοι άνθρωποι είχαν αμαρτίες και τις εξομολογούνταν στον Πρόδρομο. Ο Χριστός βγήκε αμέσως από το νερό και αμέσως φανερώθηκε η Αγία Τριάδα. Όλο το γεγονός είναι η πασχάλια προτύπωση. Ο κύριός μας κατέρχεται στον τάφο και στον Άδη για να συναναστήσει στον πεπτωκότα άνθρωπο. Ο Χριστός στην Βάπτιση κατέρχεται στον Ιορδάνη ποταμό για να συλλάβει τον αρχέκακο δράκοντα, αυτόν που έσπρωξε τον άνθρωπο στην πτώση και την συμφορά. Και καθώς βγαίνει από τον ποταμό, αναγεννάται όλη η πεπτωκυία ανθρώπινη φύση, αλλά και η κτίση ολόκληρη ανακαινίζεται. Έτσι ο άνθρωπος λαμβάνει την δυνατότητα να πορευθεί στην ζωή της χάριτος.

Αυτό το γεγονός είναι βίωμα του ορθοδόξου χριστιανού, το οποίο το βιώνουμε σήμερα ως παρόν. Τα γεγονότα της θείας οικονομίας είναι πρόσκληση για την δική μας ανακαίνιση. Καλούμαστε κι εμείς, αξιοποιώντας την ελευθερία που μας έδωσε ο Θεός, να απαγκιστρωθούμε από τον βύθιο δράκοντα, να αρνηθούμε το κακό, να αναστηθούμε χάρις στην αγάπη και να βρούμε την Θεογνωσία. Έτσι η καθημερινότητά μας θα γίνει πορεία σωτηρίας, αναστάσεως, χαράς, αγιασμού και ανακαινίσεως. Η φανέρωση του Θεού φέρνει και το φως της χάριτός Του, το οποίο θα μας συνοδεύει και θα λάμπει στην ζωή μας, εάν το αποδεχτούμε!

Κατόπιν σχηματίστηκε πομπή, με την συμμετοχή του ιερού κλήρου, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, της Φιλαρμονικής ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και πολλών πιστών, η οποία μετέβη στο παλαιό λιμάνι, όπου από παράδοση τελείται ο αγιασμός των υδάτων, ενώ, παρά το τσουχτερό κρύο, και φέτος τολμηροί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό! Τον σταυρό έπιασε ένας νέος από την Ολλανδία, ο Τομ, στον οποίο ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος προσέφερε έναν μικρό σταυρό ως ευλογία.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: