Translate

Σάββατο 4 Μαΐου 2013






ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΩ ΑΓΙΩ ΠΑΣΧΑ 2013

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κύριο αγαπημένα,

«Ει Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις ημών» (Α’ Κορ. 15, 17). Η ουσία της χριστιανικής αλήθειας είναι η Ανάσταση. Χωρίς αυτή δεν έχει νόημα η πίστη μας. Χωρίς την Ανάσταση ο χριστιανισμός γίνεται μία θρησκεία καμωμένη από ανθρώπους. Και η θρησκεία μπορεί να παρηγορεί, αλλά δεν λυτρώνει, γιατί δεν δίνει απάντηση και λύση στην μεγαλύτερη αγωνία της ανθρώπινης υπάρξεως που είναι ο θάνατος. Ο Χριστός,  με την Ανάστασή Του, μας δείχνει ότι ο θάνατος καταπατήθηκε και ο άνθρωπος λαμβάνει την αιώνια ζωή κοντά Του. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι θρησκεία, αλλά η οδός δια της οποίας οδηγούμαστε στην συνάντηση και την σχέση με τον Αναστάντα Κύριό μας και στην υπέρβαση του θανάτου δια της πίστεως σ’ εκείνον.
Ας επιστρέψουμε νοερά στα χρόνια του Χριστού. Γιατί οι άνθρωποι αποδέχθηκαν το χριστιανικό μήνυμα και δεν λύγισαν μπροστά στους διωγμούς, τα μαρτύρια, την ειρωνεία από το πνεύμα της τότε εποχής που θεωρούσε ανοησία την πίστη; Διότι ήταν βέβαιο ότι δεν συμβάδιζε η πίστη με την τότε παγκοσμιοποίηση της Ρώμης, με την διαφθορά, την εκμετάλλευση του ανθρώπου από την κάθε μορφής εξουσία, την υπερηφάνεια για τις φιλοσοφικές ιδέες, οι οποίες θεωρούσαν το κήρυγμα του σταυρού και της Αναστάσεως μωρία. Και όμως, ο κόσμος αποδέχθηκε τον Χριστό και την Ανάσταση όχι μόνο γιατί ήταν ολοφάνερη η δύναμη του Θεού, αλλά και γιατί η ανθρώπινη ύπαρξη αναζητούσε το Πρόσωπο Εκείνο που θα της έδιδε την γνήσια Ελπίδα και θα της άνοιγε τον τρόπο της Αντιστάσεως εναντίον του κακού και όλων των μορφών του, τόσο εντός της ψυχής όσο και στις κοσμικές μορφές του.  
Η Ανάσταση απαντά καίρια, ριζικά και αιώνια στην ανθρώπινη αγωνία. Δεν υπάρχουμε για να πεθάνουμε, αλλά για να αναστηθούμε. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε στον Χριστό και μέσα από την ζωή της Εκκλησίας να αντισταθούμε. Να υιοθετήσουμε την αγάπη και την συγχωρητικότητα έναντι του συμφέροντος και της εκδικήσεως. Να υιοθετήσουμε την μετάνοια έναντι του δικαιώματος της αμαρτίας. Να υιοθετήσουμε τον εκκλησιαστικό τρόπο ζωής, ο οποίος έγκειται στην φιλαδελφία, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά έναντι του εγωκεντρισμού και της αδιαφορίας για τον πλησίον. Να υιοθετήσουμε την πίστη ότι η ζωή συνεχίζεται πέραν του τάφου και αυτό μας το καταδεικνύουν οι μυριάδες Άγιοι και Αγίες μας έναντι της αντιλήψεως ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι όλα έχουν αρχή και τέλος, επειδή δήθεν δημιουργήθηκαν τυχαία. 
Καθώς σήμερα βιώνουμε ανάλογες καταστάσεις με την τότε εποχή, οι χριστιανοί καλούμαστε να υψώσουμε τις λαμπάδες με το αναστάσιμο φως και να διακηρύξουμε την Ανάσταση του Χριστού ως την έκφραση της βεβαιότητας ότι ανήκουμε στην «καινή κτίση» (Γαλ. 6, 15). Η οδός είναι γνωστή. Πίστη στον Αναστάντα και ελπίδα στην βοήθεια την οποία η παρουσία Του φέρνει. Και Αντίσταση στο κακό σε κάθε μορφή του. Και ας μην συμβαδίζει η πίστη με τις συντεταγμένες της σύγχρονης παγκοσμιοποιήσεως, της σύγχρονης εκμεταλλεύσεως των ανθρώπων και των λαών από τους κάθε μορφής Ισχυρούς, της κυριαρχίας του κακού και της αμαρτίας, οι οποίες όμως δεν θα μπορέσουν να νικήσουν την δύναμη του Αναστημένου Χριστού μας. Πίστη λοιπόν και Αντίσταση σας εύχομαι ολοκαρδίως! 
 Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα σε όλες και όλους σας! Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη!  

Ευχέτης σας προς τον Αναστάντα Κύριό μας,

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ & Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ

†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: