Translate

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΥΨΗΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ


Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Υ.Θ. Υψηλής Μαγουλάδων.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στο κήρυγμά του ανέλυσε ένα από τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα το όραμα που είδε ο προφήτης Ιεζεκιήλ, ενόσω βρισκόταν στον ναό του Σολομώντος. Εκεί, καθώς οι ιερείς πρόσφεραν θυσίες εξιλεώσεως προς τον Θεό, ο προφήτης θέλησε να εισέλθει στο εσωτρικό του ναού από την ανατολική είσοδο. Η πόρτα αυτή όμως ήταν σφραγισμένη και η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο από τις υπόλοιπες θύρες. Οι Πατέρες της Εκκλησίας αναφέρουν ότι αυτή η κεκλεισμένη πύλη απετέλεσε προτύπωση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία με τον πνευματικό Της αγώνα πολέμησε τον πειρασμό και την  αμαρτία και έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Μέσα στα παρθενικά Της σπλάχνα προσέλαβε το ανθρώπινο φύραμα ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Η Κυρία Θεοτόκος είναι η πύλη που οδηγεί στην σωτηρία, στην κοινωνία δηλαδή μετά του Χριστού. Η Παναγία είναι ήδη πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών και παρεδρεύει στον θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας για όλους εμάς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης σε έναν εξαίσιο ύμνο του : “Χαίροις μετά Θεόν η Θεός τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα”.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Παναγία μας είναι η κεκλεισμένη πύλη καθότι πρώτον, διά Αυτής μόνο ο ίδιος ο Θεός εισήλθε και εκφράστηκε το “σεσιγημένον Μυστήριον” της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Δεύτερον, η Παναγία μας παρέμεινε προ του τόκου, κατά τον τόκο και μετά τον τόκο Παρθένος. Αυτό άλλωστε είναι το Αειπάρθενο της Μητέρας του Θεού και αποτελεί την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας έδωσε για τον λόγο αυτό μεγάλους αγώνες κατά των αιρετικών. Η Γ’ εν Εφέσω συνελθούσα Οικουμενική Σύνοδος το 431 οδηγούμενη από το Πανάγιο Πνεύμα, απεφάνθη ότι η Παναγίας μας είναι Θεοτόκος και όχι Χριστοτόκος, όπως υποστήριζαν οι αιρετικοί.

Τρίτον, η Κυρία Θεοτόκος είναι η κεκλεισμένη πύλη, διότι δι’ Αυτής μπορούμε να εισέλθουμε στην αιωνιότητα. Διά της Θεοτόκου μπορούμε να γίνουμε οικείοι του Χριστού και αληθινά παιδιά του Θεού. Μόνο διά της Παναγίας μας μπορούμε να προσεγγίσουμε το Υπέρτατο Μυστήριο της Αγίας Τριάδος.

Και τέταρτον, η Παναγία μας είναι η κεκλεισμένη πύλη, καθότι την ώρα του θανάτου μας, Εκείνη μόνο μπορεί να μας εισαγάγει στα Ουράνια, με τις θερμές πρεσβείες Της. Στην Παράκλησή Της, Την ικετεύουμε : “Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω, πρὸς τὸν φιλάνθρωπον Θεόν, μή μου ἐλέγξῃ τὰς πράξεις, ἐνώπιον τῶν Ἀγγέλων, παρακαλῶ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι ἐν τάχει.

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι γιορτή και χαρά και όχι ημέρα θλίψης και πένθους. Η Παναγία μας μετέστη στον ουρανό και πλέον βρίσκεται στα δεξιά του Θεού και Πατρός.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να γονατίσουν μπροστά από την εικόνα της Θεομήτορος, ώστε η κεκλεισμένη Αυτή πύλη να είναι ανεωγμένη στον ουρανό.








Δεν υπάρχουν σχόλια: