Translate

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.


Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι πέραν όλων των άλλων αρετών με τις οποίες εκοσμείτο από τον Θεό, ο Άγιος Σπυρίδων είχε και την μεγάλη αρετή της προσευχής. Τα θαύματα που επιτέλεσε, δεν τα έκανε με τρόπο μαγικό, αλλά ήταν προσευχόμενος, δεόμενος προς τον Κύριο. Μόνο με την ολοκάρδια δέηση μπορεί να καμφθεί ο Ουράνιος Πατέρας και να πραγματοποιήσει αυτό που επιζητά το πλάσμα Του. Με την προσευχή μπορεί ο άνθρωπος  να οικειωθεί την παρουσία του Θεού. Η αρετή της προσευχής του Αγίου Σπυρίδωνος έρχεται να διδάξει και εμάς σήμερα να κατανοήσουμε ότι χωρίς την κοινωνία, διά της προσευχής, με τον Επουράνιο Πατέρα μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε.
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέφερε ότι τις μέρες αυτές γιορτάζουμε την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Όπως μας πληροφορούν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας επάνω στο όρος Θαβώρ, δεν μεταμορφώθηκε ο Κύριος. Ο Ιησούς Χριστός παραμένει ο Αυτός και εις τους αιώνας. Πάντοτε ακτινοβολεί το Άκτιστο Φως Του. Οι πρόκριτοι εκ των Μαθητών Του, κατά την ώρα που προσηύχοντο στο όρος Θαβώρ, καθαρίστηκαν οι οφθαλμοί τους και έγιναν κοινωνοί του Ακτίστου Φωτός, ατενίζοντας  τον Κύριο καθώς εστί. Έτσι και ο Άγιος Σπυρίδων με τον πνευματικό του αγώνα και κυρίως με την θερμή προσευχή του, οικειώθηκε τον Χριστό και βίωσε και εκείνος το Θαβώριο Φως. Οι Άκτιστες ενέργειες του Τριαδικού Θεού, η Θεία Χάρις, διατηρεί δεκαεπτά και πλέον αιώνες το Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος άφθαρτο, δείχνοντάς μας την Ανάσταση και την ζωή της αιωνιότητος, την οποία καλούμαστε όλοι μας να βιώσουμε μέσα από την μετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Το Σκήνωμα του Αγίου μάς υπενθυμίζει ακόμα το χρέος μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών να προσευχόμαστε. Με την προσευχή και την σχέση που οικοδομείται μέσω αυτής με τον Θεό, η ζωή του ανθρώπου βαίνει επί τα βελτίω, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: