Translate

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για agioy spyridvnos

Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου η Κέρκυρα εορτάζει τον Προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα και λιτανεύει το σεπτό του σκήνωμα σε ανάμνηση του θαύματος του 1673, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί της Κέρκυρας από την επιδημία της πανώλης. Για το πότε ακριβώς άρχισε η επιδημία και πόσο κράτησε, δεν γνωρίζουμε πολλά. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Επί τρεις νύκτες οι κάτοικοι έβλεπαν επάνω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τη μορφή του Θαυματουργού Αγίου και Προστάτη τους με το σταυρό στο χέρι να καταδιώκει το θανατικό. Από την ίδια χρονιά καθιερώθηκε η Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο).



Σε ανάμνηση του θαύματος λοιπόν θα γίνουν οι εξής λατρευτικές εκδηλώσεις:



Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019: 6 το απόγευμα, Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρούσσε κ. Ναούμ (εκ της Εκκλησίας της Βουλγαρίας), ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019: 7-10.45 το πρωί, Όρθρος, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Θα συλλειτουργήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρούσσε κ. Ναούμ και Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

11 το πρωί: Λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά την συνήθη τάξη και παράδοση

6 το απόγευμα: Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα. Με το πέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ξεκινήσει την σειρά των εσπερινών ομιλιών με θέμα: «ο Απόστολος Παύλος συνομιλεί με την εποχή και τη ζωή μας».




Δεν υπάρχουν σχόλια: