Translate

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΠΑΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΙΑΝΑ

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο χωριό Επισκοπιανά λειτούργησε το πρωί της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Απευθυνόμενος στον λαό του Θεού ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η εορτή των Αγίων Αγγέλων είναι η εορτή των αοράτων λειτουργικών πνευμάτων, των προ του υλικού κόσμου δημιουργημάτων του Θεού που αποκαλύφθηκαν και στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον φύλακα άγγελό του, τον επικαλείται στην προσευχή του και στις λειτουργικές προσευχές της Εκκλησίας. Οι αρχάγγελοι ως απεσταλμένοι από τον Θεό, φανερώνουν το θέλημα του Θεού, κάνουν θαύματα σώζοντας τους ανθρώπους. Οι αγγελικές δυνάμεις είναι πρόσωπα. Σκοπός των προσώπων είναι ο αγιασμός, η ομοίωση προς τον Θεό. Και ο αγιασμός έρχεται με την υπέρβαση της υπερηφάνειας, των λογισμών, κάθε αμαρτωλής, χωριστικής του Θεού δύναμης.

Ο διάβολος ήταν ένας εκ των αγγελικών δυνάμεων. Όπως όλα τα πρόσωπα, είχε και αυτός ως δωρεά από τον Θεό την ελευθερία. Ο Θεός όμως ως πατέρας δίνει κατευθύνσεις στα πρόσωπα που δημιούργησε, αγγέλους και ανθρώπους, χωρίς να δεσμεύει. Οι αγγελικές δυνάμεις γνωρίζουν το έργο για το οποίο τους δημιούργησε ο Θεός. Είναι νόες, έχουν σκέψη, έχουν απόφαση, έχουν ελευθερία. Είναι λειτουργικά πνεύματα, διακονούν τον Θεό και την κτίση που ο Θεός δημιούργησε. Ο διάβολος και οι δαίμονες έκαναν κακή χρήση της ελευθερίας. Επαναστάτησαν εναντίον του Θεού και εξέπεσαν από το θέλημά Του. Θέλησαν να γίνουν θεοί, χωρίς να μοιάσουν στον Θεό. « Μοιάστε σε μένα», λέει ο Θεός, στην αγάπη που δεν έχει όρια, που είναι θυσιαστική και όχι συμφεροντολογική. Ο διάβολος δεν αγαπά άλλον πλην του εαυτού του και έτσι ξεσπά στους ανθρώπους. Μας απειλεί λοιπόν να μας καταστήσει υποχείριά του, να μας καταστρέψει. Όταν κάνουμε κακή χρήση της ελευθερίας μας, όταν δηλαδή την αποσυνδέουμε από τον Θεό και την αγάπη, όταν κάνουμε τον εαυτό μας θεό, τότε φεύγουμε από την αγγελική οδό.

Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι ο Θεός μας δημιούργησε από αγάπη και με αγάπη θέλει να πορευόμαστε. Οι λειτουργικές δυνάμεις μας υπενθυμίζουν το έργο της σωτηρίας μας, που είναι το θέλημα του Θεού. Να ανοίξει ο νους, η καρδιά, η ψυχή μας, να κατανοήσουμε το μεγαλείο της θεότητας. Και ας ξαναβρούμε το αληθινό νόημα της ελευθερίας που είναι η υπακοή στο θέλημα του Θεού!




















Δεν υπάρχουν σχόλια: