Translate

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, Συμπολιούχο και Συμπροστάτιδα της νήσου Κερκύρας. Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023 τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και των Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού. Το πρωί της ιδίας ημέρας εψάλη Παράκλησις προς την Αγία.

Προσφωνώντας τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Κερκυραίου στην καταγωγή Μητροπολίτη ο οποίος παλεύει επί πολλά χρόνια στους Αγίους τόπους να δώσει ζώσα την μαρτυρία της πίστης και να διαφυλάξει αλώβητη την παράδοση, μέσα σε δύσκολες περιστάσεις. Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι είναι για όλους τους προσκυνητές και συμπανηγυριστές τιμή και χαρά η παρουσία του Αγίου Ναζαρέτ, ο οποίος κομίζει την ευλογία της Παναγίας στην Κέρκυρα και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης να είναι παρών στην μεγάλη αυτή γιορτή του τόπου.  

Στην συνέχεια, τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης κ. Κυριακός, ο οποίος, αφού έκανε αναφορά στον βίο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, τόνισε ότι δύο είναι τα κύρια σημεία στα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να σταθεί μία τέτοια ημέρα: το πρώτο είναι το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών. Η μητέρα της αγίας Θεοδώρας Θεοκτίστη κατήχησε και γαλούχησε με τα ιερά νάματα της πίστης τόσο την αγία Θεοδώρα, όσο και τις εγγονές της! Τι χρέος έχουμε οι χριστιανοί να παλεύουμε για την ανατροφή των νέων, ώστε να μεγαλώνουν με παιδεία και αγωγή χριστιανική στους καιρούς μας! Το δεύτερο είναι η διακράτηση της ορθόδοξης πίστης. Η Αγία Θεοδώρα σε περίοδο διωγμών, της Εικονομαχίας δηλαδή, δεν δίστασε να προφυλάξει και να την διατρανώσει ως το πολυτιμότερο της ζωής της. Γι' αυτό και οι χριστιανοί των καιρών μας καλούμαστε να μαθαίνουμε καλώς την πίστη μας και να μεριμνούμε ώστε να παραμένει απαραχάρακτη και ανόθευτη.  

Ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ έκλεισε τις σκέψεις του ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την φιλοξενία και την αγάπη του και μετέφερε τις ευλογίες του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου προς όλο το ευσεβές πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και τον Επίσκοπό του.   

Στο τέλος της ακολουθίας διαβάστηκε το συναξάρι της Αγίας.  













Δεν υπάρχουν σχόλια: